1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. До края на февруари „Булгартабак холдинг” ще продаде 4 цигарени фабрики

До края на февруари „Булгартабак холдинг” ще продаде 4 цигарени фабрики

Пазарът ще бъде залят от евтини вносни марки

 

Предприятията за производство на цигари в Благоевград, Пловдив, София и Стара Загора, чиято приватизация се бави вече няколко години, ще бъдат продадени чрез Българската фондова борса. Това ще стане, след като Народното събрание уточни сроковете и условията, при които трябва да се извършат сделките, съобщи изпълнителният директор "Булгартабак холдинг" Христо Лачев.Заедно с фабриките новите собственици ще получат и лиценз за производство на цигари. Сделките трябва да се реализират до края на този месец. По този начин "Булгартабак", който до преди няколко месеца държеше 95 % от пазара в страната, ще загуби търговски дял, което е нормално, според г-н Лачев. Причина за това е и вносът на по-евтини и качествени цигари след отпадането на митническите такси при влизането ни в ЕС.  

Около 20 февруари ще има нови цени на цигарите, които от 2,30 ще паднат на 2 лв., като ще се изравнят с масово търсената и налагаща се марка "Вайсрой", съобщи, изпълнителният директор на "Булгартабак" и допълни, че дружеството се е подготвяло цяла година за понижаването на цените. "Булгартабак" изнася цигари за Италия, Австрия и Чехия. Г-н Лачев е убеден, че продукцията на фирмата е качествена и се приема добре от чужденците. 

С отварянето на границите след 1 януари т.г. държавният монополист получи добър безплатен урок по пазарна икономика. Заинтересовани обаче твърдят, че понижението на цените на продукцията на "Булгартабак" не съответства на търсенето, защото вносните папироси са с много по-добри качества и по-поносима цена. Информацията от дистрибутурски фирми също не дава основания за оптимизъм у родния монополист. Подготвя се разпространението на още по-евтини чужди марки, в съблазнителни като цена опаковки. Все пак да времето ще покаже. 

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.