1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Доматите стигнаха 3 лв., гъбите - 10 лв.

Доматите стигнаха 3 лв., гъбите - 10 лв.

Внасяме дини от Иран, зрял фасул - от Полша, картофи - от Турция

 

Зеленчуците в София стигнаха рекордно високи цени. Доматите могат да се намерят на цени от 0, 50 лв. до 3 лв. "Градушките и жегата умориха цялата реколта", оправдават се прекупвачите."Не съм доволен, нямам купувачи, пък и на борсата цените са толкова високи, че се чудя, защо въобще сега седя тук", сподели слънчасал търговец. Най-необяснимо е твърдението на продавачите, че поскъпването на горивото вдига цените на плодовете и зеленчуците.

Очаквал се и още по-голям скок на цените до края на лятото заради лошото време. Прекупвачите твърдят, че цените на борсата също се вдигали непрекъснато и често през последните дни работели дори на загуба. Други пък смятат, че трябва да калкулират в цената на зарзавата и правото на клиента да си избира сам стоката. "Ако ми пипат стоката, я нараняват. Все някой трябва да плати", обяснява разпалено продавач. В стремежа си да произведат повече земеделците правили и нововъведения. Гледали, например доматитеq без да ги връзват на колци. Тази нова технология обаче им  изиграла лоша шега. Заради градушките голяма част от реколтата, която е по  земятаq вече е изгнила.

Гъби на столичните пазари се намират много трудно. Причината е, че виреели само на температура между 5 и 10 градуса. Освен това право да продават имали само легализирани гъбарници. "Гъбите се отглеждат много трудно и хора, които купуват от случайни продавачи го правят на собствена отговорност. Гъба може да те убие за два часа като змия", разказа легален гъбар. Съседът му който няма разрешително набързо прибира щайгите с култивирани печурки и изчезва.

Хипермаркетите подбиват цените на плодовете и зеленчуците на столичните пазари, твърдят търговци. Според тях големите магазини поръчвали на оранжерии огромни количества продукция още преди да е засадена. Така договаряли и по - ниски цени. Ето защо хипермаркетите продават по - евтино, допълват хората от сергиите.

Производителите на плодове пък са притеснени от дъмпинга на чужда стока. Цената е за сметка на качеството, защото  гръцките нектарини например се развалят само за едно денонощие, оплакаха се продавачи. На нашия пазар има дини от Иран, пъпеши от Турция и кайсии от Гърция.

Находчиви търговци на столичните пазари пък са измислили нов начин да грабнат окото на потребителите. Промоциите са 0,80 лв. за кило домат и 0,70лв. за два. Стоката им обаче е готова за сок. За разлика от пазарите в Европа нашите търговци нямат навик да правят намаления в края на деня. Предпочитат да приберат стоката и на следващия ден отново да я предлагат на клиентите. От това повечето зарзават има вид на хербарий или е пред ферментация. Дори пенсионерите предпочитат да дадат двойно повече пари за домати, отколкото да купят от промоцията. "Ще си купя два от скъпите, вместо кило от евтините, от които пак ще мога да изям само два", каза възрастен мъж, сновящ между сергиите на пазара в "Младост -1".

Зелената капия е внос от Турция. Върви по 1.30 - 1.60 лв., но още не става за печене. Слабичка е, признават търговците. Родната пък е съсипана от градушките.

Производители прогнозират, че това лято цената на пипера няма да падне под 1.50 лева. Краставиците и корнишоните вече изравниха цените си. Предлагат килото по 1.40 - 1.70 лв. И по тях градушките са оставили рани. Търговците ги обръщат така, че да не личат тъмните петна и ги освежават с пръскачки на всеки 15 минути. Това е причината краставиците да изгниват толкова бързо в хладилника. По същата причина са нетрайни и морковите, които заради добрия търговски вид хората от сергиите мият предварително и периодично също освежават. Предлагат ги по 0.80 - 1 лв. Не казват, че са турски, защото по-претенциозните клиенти знаят, че не пускат сок. Българските моркови обичайно са на връзки. Ако са по-едрички, ги сортират по 5, по-дребните - по 6-7, а цената е 0.50-0.70 лв.

Картофите не са поразени от градушките и затова цената им не е скочила. За тях търговският трик е друг - пишат, че са от Самоков. Зрелият фасул пък е от Смилян. Нищо, че на чувалите от сезал пише, че е внос от Полша./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.