1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Две ферми във Варненско са готови да изнасят продукция в ЕС

Две ферми във Варненско са готови да изнасят продукция в ЕС

 


Две ферми за отглеждане на животни в селата Бозвелийско и Куманово са готови да изнасят в Европейския съюз. Това стана ясно вчера по време на среща в областната управа, на която беше разяснена общата селскостопанска политика на съюза.

В момента, в който страната ни бъде приета в ЕС, тези две ферми ще получат необходимия лиценз за екологично чист продукт и ще започнат да изнасят месо и мляко за страните от Западна Европа. Лицензите ще се издават в София, но все още не е определено от коя институция.

Ако след приемането ни в ЕС, на българския пазар се появи евтино месо от чужбина, ще му бъде наложено по-високо мито, за да се изравнят цените с тези на нашите производители. Така те ще получат предимство на пазара, обясни Миглен Тодоров, експерт в областната служба "Земеделие и гори".

Срещата беше част от националната информационна кампания на Министерството на земеделието и горите. Тя има за цел да разясни на заетите в селскостопанския сектор основните задачи и стандарти, които страната ни трябва да изпълни, за да затвори глава "Земеделие".

Министерството предвижда до 2005 г. да бъде изградена разплащателна агенция, която ще разпределя средствата от Европейския съюз за селско стопанство. Присъединяването ни към съюза ще даде достъп на нашите производители до пазарите в страните членки, както и до фондовете на ЕС, обясни Тодоров.

От 10 март министерството пусна три "Евро-Инфо-Буса", с които в страната ще пътуват експерти от няколко дирекции. Целта на обиколките е те да достигнат до региони с ограничен достъп до информация и да разяснят на селскостопанските производители изискванията на ЕС. Във Варна инфобусът ще пристигне на 5 април./focus-news.net

 AGRO.BG

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.