1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС обмисля повишаване на митата за стоки от бившите си колонии

ЕС обмисля повишаване на митата за стоки от бившите си колонии

Новите мита и квоти ще засегнат най-вече земеделската продукция

 

Европейската комисия обмисля повишаване на митата и намаляване на квотите на страните от Карибския басейн, Тихия океан и Африка. Повечето от държавите в тези региони са бивши колонии и вносът на стоки от тях е безмитен или се облага с много ниски налози, коментира ВВС. Плановете на комисията предвиждат страните от ЕС да подпишат търговско споразумение с тези страни, в което да се включат клаузите за повишаване на вносните мита. Това трябва да стане факт до края на годината.

ЕС внася от тези държави най-вече селскостопански продукти. Плановете за повишаване на митата е в отговор на множество подадени жалби в Световната търговска организация, според които безмитният внос от тези страни противоречи на нормалните търговските практики. Жалби подадоха няколко страни от Латинска Америка, които протестират срещу увеличените мита на своята продукция, когато в същото време вносът от съседни страни е без никакви налози.

Новите мита и квоти ще засегнат най-вече земеделската продукция като зеленчуци, зърнени култури и говеждо месо. Само митото на захарта ще бъде повишено след 2015 година, а тарифите за ориза ще бъдат повишени на няколко пъти през следващите години.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.