1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европа преговаря с Москва за експорта на месо

Европа преговаря с Москва за експорта на месо

 

Европейски инспектори по безопасността на храните се очаква следващата седмица да заминат за Москва, където ще се обсъжда евентуална забрана върху вноса на месни продукти от европейски държави, заявена от руските ветеринарни власти.

Първата заплаха за европейския внос беше отправена в края на миналата година, когато федералната ветеринарна служба "Росселхознадзор" предупреди Европейската комисия да завиши критериите към предприятията от България и Румъния, в противен случай пазарът може да бъде затворен изцяло за продукция от Европейския съюз. Подобно вето Русия беше наложила в началото на 2006 г. на Полша, което обтегна взаимоотношенията между двете страни.

Миналата седмица руските медии публикуваха информация за намеренията на "Росселхознадзор" да ограничи вноса на продукция от някои предприятия в САЩ, Франция, Германия, Уругвай и Бразилия. Решението е взето от комисията за постоянен надзор върху вноса на животинска продукция, установила вредни остатъчни вещества в някои продукти. Било установено наличие на салмонела в партиди свинско месо от Германия и говеждо месо от Уругвай и Бразилия. Временно е ограничен и импортът на пилешки бутчета от предприятия във Франция и Германия.

Руската страна настоява вносът на животинска продукция от Европейския съюз да се придружава с пълни анализи за потенциално опасни вещества. До руските пазари ще бъдат допускани само компании, които имат разрешение да търгуват в рамките на Европейския съюз.

До миналата година българските месопреработвателни компании почти не изнасяха продукция на руския пазар. След влизането в Евросъюза около 20 мандри и колбасарски предприятия бяха заявили желание да изнасят, но се оказа, че само 6 от тях са одобрени от Европейската комисия. Българските ветеринарни власти бяха отправили покана към руските им колеги да посетят кандидатите да изнасят, но на този етап подобна мисия не е идвала, поясни шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.