1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фермери ще предлагат стоките си на ново място в София всяка събота

Фермери ще предлагат стоките си на ново място в София всяка събота

Основните цели на инициативата са да се подпомага старта на бизнеса с местни храни

От 12 октомври всяка събота на Женския пазар в София ще има празник на храната и традициите. Изцяло новият модел на фермерски пазар ще подкрепя стартиращи малки фермери и занаятчии, но също така ще се фокусира върху националното ни гастрономическо наследство. 
 
В рамките на инициативата ще бъдат представени както традиционни храни, така и занаяти. Ще има кулинарни щандове, демонстрации и дегустации на шеф готвачи, ресторанти и заведения и то с изцяло български продукти. Всичко това ще бъде представено на вниманието на жители и гости на столицата. 
 
Така организаторите на фермерския пазар „Пендара“от фондация „Локал фуудс“  започват партньорство за дългосрочен проект на територията на Женския пазар. След успешното му реализиране в Пловдив, е ред и на столицата да се похвали с подобна инициатива. Освен, че столичани и гости на София ще могат да си купят български плодове и зеленчуци, ще могат да опитат занаятчийски храни и да видят как се приготвят традиционни специалитети. От друга страна и фермерите ще имат възможността да предлагат стоките си на всички посетители на пазара, които по последни данни са между 50 и 60 хиляди на ден.
 
Фермерският пазар „Пендара“ стартира на 12 октомври и ще се провежда всяка събота. Основните цели на инициативата са да се подпомага старта на бизнеса с местни храни, да се популяризира българската култура и да се съхраняват и предават традициите ни. Част от стратегията на „Пендара“ е развиването на програма за обучения на стартиращи бизнеси.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.