1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Французите пият два пъти по-малко вино в сравнение с 50-те години

Французите пият два пъти по-малко вино в сравнение с 50-те години

До 2010 година се очаква нов спад

 

В момента първенството по потребление на вино се държи от американци и италианци, отбелязват производители. По този начин французите отстъпиха първенствто, което държаха до 2005 г., като заемат едва трето място в класацията. Такива са изводите от специално проучване, изготвено за откритото вчера изложение Винекспо, което е барометър за състоянието на винопроизводството във Франция и в света. Галската държава остава един от петте водещи пазара в сектора заедно с Германия, Великобритания, САЩ и Италия. В същото време тя е единствената страна от "петицата", в която показателят за потребление на вино е станал отрицателен. През периода 2001-2005 г. потреблението на вино във Франция е намаляло с 11,09%,

достигайки 4 милиарда бутилки. Генералният директор на Винекспо Робер Ейна очаква нов спад на потреблението с 8,57%  до 2010 година.

Към френските винопроизводители и търговци се отправят настоятелни призиви да търсят нови пътища за "запазване на предаността" на потребителите в условията на нарастващата конкуренция.

Франция е най-големият производител на вино в света след Италия, но докато в началото на 50-те години всеки французин годишно е изпивал средно около 100 л вино, към 2002 г. този показател се е понижил близо два пъти. 

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.