1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлябът все пак ще поскъпва, но… плавно

Хлябът все пак ще поскъпва, но… плавно

Няма основание и за скок в цената на олиото

Няма основания хлябът и олиото да поскъпват стремглаво. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след свикания по спешност извънреден консултативен съвет по зърното. Пшеница има достатъчно до новата реколта, в момента наличното зърно е около 196 млн. тона, което е значително повече от прогнозните близо 900 хил. тона, от които около 550 хил. тона за брашно и още 347 хил. тона за фуражи. Така че внос няма да се наложи, дори има свободни количества за търгуване, увери Найденов. Още повече, че последните два месеца цените са стабилни, а и експорт на практика няма, или ако има, той е в незначителни количества. Дори да се наложи да се внасят малки количества, те ще са от по-високо качество пшеница, с цел да се подобри брашното за някои продукти като напр. кроасани, коментира земеделският министър.

Според представители на браншовите организации, които участваха в консултативния съвет, поскъпването на хляба все пак е неизбежно. В момента себестойността на един хляб от 700 грама е 1,06 лв. и това е заводската му цена; а за колко ще се продава в търговската мрежа – това вече не се знае. За сравнение – в момента нашият опит показва, че в повечето хипермаркети такъв хляб върви около 70-80 ст., най-много по 90. Според хората от бранша, евтиният хляб, който сега купуваме, се дължи на големият процент сив сектор. Другата причина е, че хипермаркетите диктуват цената, на която да купуват и съответно да продават насъщния. Те дори налагат цените на доставчиците преди последните да са обявили  за колко искат да го предлагат на веригите. Не на последно място, за да е ниска цената, се прави и компромис с качеството.

При всички случаи обаче, скок в цената не би трябвало да има. Повишението вероятно ще е плавно, но с какви темпове – всичко зависи най-вече от това колко бързо фирмите от сивия сектор ще излизат на светло. Представителите на бранша обаче категорично отказаха да се говори за проценти в поскъпването. Но така или иначе, зърното и брашното са борсови стоки, а България е част от глобалния пазар. Така че няма как да останем изолирани от световните тенденции, които недвусмислено показват, че през тази година ще трябва да се примирим с поскъпването на всички храни.

Няма основание за рязък скок и на олиото, стана ясно след заседанието на консултативния съвет. В момента 2,66 лв. е цената на бутилка слънчогледова мазнина на борсата. Е, как от 2,66 лв. ще стане 5 лв. в магазина? – реторично попита министърът. Представителите на бранша обаче бяха побързали да напуснат срещата и затова нямаше кой да коментира от тяхна страна. Така или иначе, те са се съгласили, че действително за момента няма причина олиото да поскъпва.

Няма практика в Европа и света на ниво браншови организации да се говори за цени, особено за процентни увеличения, защото Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да се самосезира. У нас вече има осъдени браншови организации за картелни споразумения за някои продукти, например за олиото вече има такъв прецедент, коментира още министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.