1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Инфлацията за януари е рекордна

Инфлацията за януари е рекордна

Цените на зеленчуците имат най-голям „принос”

 

Поскъпването за януари е 1.5%, обявиха Националния институт за статистическа информация. Това е рекордна инфлация от януари 2002 г. досега..

Увеличаването на цените на зеленчуците има най-голям дял за равнището на инфлацията през първия месец от членството на България в Европейския съюз. През януари т.г. те са поскъпнали средно с 12.3%, като скокът при някои е стигнал дори 18%. Точно тези ценови равнища са формирали почти половината от рекордната инфлация. При останалите храни поскъпването е при ориза - 5.6%, при захарта - 5.1%, и при брашното – 2.6%. Месото, особено свинското, е поевтиняло поради свръхпроизводството в страните на ЕС. Заради повишаването цените на храните са се увеличили и сметките, които плащаме в ресторанти и кафенета.

"Покачването на цените на зеленчуците е предимно заради по-високи мита, а не толкова заради сезонната специфика", коментира Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". Според него то ще има еднократен ефект. Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии пък обясни, че покачването специално при зеленчуците се наблюдава вече 3-4 месеца и може отчасти да се дължи на инфлационен натиск заради очакванията на търговците след влизането ни в ЕС.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.