1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износителите на сирене вече внасят суровина

Износителите на сирене вече внасят суровина

 

Двайсет проверени мандри и месопреработвателни предприятия и още 13, които тепърва ще бъдат инспектирани от евроветеринарите, вероятно ще продължат да изнасят за страните от Европейския съюз. Това е равносметката от първата за годината мисия на евроветеринарите в България, проведена от 22 януари до 2 февруари. Предприятията ще бъдат предложени за одобрение пред Постоянния ветеринарен комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните, който ще заседава утре в Брюксел.

Одобрените мандри нямат право да произвеждат отговарящо и неотговарящо на европейските стандарти сурово мляко в общи помещения, са обяснили евроветеринарите при проверките. На месопреработвателите пък е било забранено да произвеждат и изнасят термично обработена продукция от българско свинско месо. Ще се изнасят само колбаси, произведени от свинско месо от европейски производители, и то само ако то се съхранява в лицензирани от ЕС складове, поясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Новите условия са сварили компании неподготвени, защото първоначалните уверения бяха, че 9-месечната забрана за износ на българско свинско месо заради ваксинирането на прасетата не важи за термично преработените продукти. Млекопреработвателите също се надяваха да изнасят млечни продукти, ако в едно помещение имат паралелни линии за преработка на отговарящо и неотговарящо на евростандартите краве мляко, но новите условия на ЕС ги ограничават.

За да осигурят необходимата качествена суровина, износителите започват да внасят сурово мляко от Европейския съюз, съобщи шефът на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Неговата компания ще вкарва количества от Германия, "Данон Сердика" вероятно ще се снабдява от поделенията си в Чехия, допълни Зоров.

Най-големите проблеми на българските компании са пропуски в обратната проследяемост на суровините, пресичане на технологичните потоци и неотговаращи на европейските стандарти суровини, обясни шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев.

Българските ветеринари бяха подготвили за проверка 33 предприятия, но поради липса на време и неочаквана смяна на обектите от самите евроинспектори на практика са били обходени едва 23. Останалите ще бъдат проверени през следващите два месеца./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.