1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Качествените вина увеличават дела си

Качествените вина увеличават дела си

 

За една година производството на качествени вина се е увеличило с 50% и тази тенденция ще расте. През 2005 г. винпромите са произвели 9 млн. литра от сортовете с утвърдено наименование за произход, докато миналата годината тези количества вече са достигнали 12 млн. л. Това съобщи секретарят на лозаро-винарската камара Лили Стоилова при откриването на националната дегустация за вина, ракии и винено бренди в Пловдив.

Традиционната дегустация се провежда в рамките на 15-ото издание на изложението "Винария", което ще бъде открито в края на март. Самата дегустация продължава десет дни, като през този период ще бъдат оценени 752 проби от нови и стари вина и висикоалкохолни напитки. Критериите за оценка са бистрота, нюанси наситеност на цветовете, финес и хармония на ароматите и още шест показателя за вкус. Вината се оценяват по 100-бална система, като "Златен ритон" ще получи марката, събрала над 85 точки.

Брендитата и ракиите се оценяват по петобалната система.

Миналогодишната реколта се отличава с високото си качество, затова и при тази дегустация винпромите се представят с повече видове вина. Докато миналата пролет са били оценени 336 нови вина, сега дегустаторите ще опитат 449. С най-много проби се представят "Винпром - Ямбол", "ЛВК - Винпром" - Търговище, "Черноморско злато" и "Винекс Славянци".

Количествата произведено вино през миналата година са с 20 млн. литра повече спрямо 2005 г. Винпромите са отчели 173 млн. литра вино при 155 млн. л през 2005 г. Изнесени са 112 млн. л, като нараства броят на бутилираните напитки. Русия отново е лидер в експорта със 72 млн. литра. Руските търговци са завишили търсенето на трапезни вина и през миналата година българските винпроми не са успели да поемат всичките заявки, обясни още Лили Стоилова.

Очаква се тази година производителите да се пробват освен с трапезни и с качествени вина.

Според одобрените от земеделското министерство наименования за произход качествените вина са 47. Потенциалът за увеличението им е голям, тъй като през последните години предприятията инвестираха в качествени сортове. По данни на Изпълнителната агенция по лозята и виното новозасадените лозя са близо 40 хил. дка, а за други 135 хиляди агенцията е издала права за презасаждане, обясниха още от камарата./regal.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.