1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Какво подряза крилата на българското лозарство

Какво подряза крилата на българското лозарство

 

Българите са горди, че богът на виното Дионисий е с тракийски корени. Вероятно обаче по-подходящата митологична емблема на днешното винопроизводство в страната би била Икар. Това се посочва в материал на в. "Файненшъл таймс".

Бутилки "Мавруд", "Мелник" и "Мискет" развеселяваха масите на руски и полски другари в последните години на комунизма в Европа, а експортът на вино като Каберне Совиньон на запад осигуряваше на България приходи от твърда валута.

Страната е шестият по големина износител на вино в света в средата на 60-те години и позициите й продължават да укрепват. През 1996 г. България изнасяше почти 30 милиона литра вино за Великобритания.

Миналата година количеството спадна до под 3 милиона литра, отбелязва авторът Андрю Джефърд. Какво подряза крилата на България изведнъж. Един от факторите е сразяващата конкуренция на Калифорния и южното полукълбо. Другият е фаталната протоколна реституция на земеделска земя. Значителни количества вино все още се изнасят за Русия ( 70 млн. литра) и Полша (25 млн. литра), но качеството е ужасно и не всеки би искал да го пие, след като може да си позволи нещо по-добро.

Надеждата все пак пуска корени в българските лозя, посочва авторът на материала, който е посетил добре поддържани лозови масиви в района на Пазарджик. Според него България може да бъде от такова ключово значение в областта на производството на вино в Европа, каквото има Чили в южното полукълбо. За това обаче са необходими милиони евро за инвестиции и преговори за земя.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.