1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кило домати от 1 до 4 лева

Кило домати от 1 до 4 лева

Рекордно високи цени за сортовете "Биволско сърце" и "Розе"

 

Килограм домати "Биволско сърце" и "Розе" стигна 4 лева на пазара "Ситняково" в София вчера. На борсата в столичния жк "Дружба 1" цените са с 1-1,50 лв. по-ниски. Търговците твърдят, че зеленчукът от години не е бил толкова скъп. За високите цени всеки от тях има различно обяснение. Лоши са тази година климатичните условия, твърди Васил Панчев от Хасково, който продава домати от Пазарджик. Киселинни дъждове удариха реколтата, казва той. И за да е по-убедителен, разказва за движението на циклоните и антициклоните, които докарали киселинния дъжд. Ами обгазяват ни от Румъния, знаеш как е в Русе и Никопол, то с тия отрови как да не са скъпи доматите, обяснява Панчев. Как обаче амонякът от завода в Турну Мъгуреле е стигнал до Пазарджик и какви са пораженията по зеленчука, той не можа да обясни. Въпреки това доматите при него са от 1,40 лв. до 2,50 лв. Най-скъпо е "Розето".

"Питай министрите що са скъпи доматите", съветват търговци от съседен бус. Те продават розето по 3 лв. Според други търговци на борсата за високите цени тази година е виновно семето. Вносното нещо не е наред, твърдят търговците. Заради това корените боледуват и няма реколта, твърди пловдивчанин. Той продава домати родно производство. Комшията му на село насадил 10 декара с домати, но още не е откъснал нито един. При него доматите вървят между 1,30 лв и 1,60 лв , но не са много качествени. Болест има някаква тази година, обяснява мъжът. Миналата година по това време доматите на борсата вървели по 60-80 стотинки килото. По думите му няма и внос от Турция и Македония тази година. Високо е митото, но е добре, че се поощрява родното производство, категоричен е той.

Версията за високите мита разказаха и търговци от пазара "Ситняково". Свалят митото през зимата, защото тогава няма български домати и има внос, твърдят продавачите. Това е най-високата цена на зеленчука от години, категоричен е Георги Георгиев. Миналата година по това време доматите вървели по 80 стотинки за килограм. Той е на пазара "Ситняково" от 5 години. Сега по сергиите на пазара цените на доматите започват от 2 лв. Най-скъпи обаче са доматите "Розе" и "Биволско сърце". На някои от сергиите цената им стига и 4 лв., но качеството е много добро. Розовият домат трудно се гледа и е по-вкусен, годината е лоша и затова е най-скъп, казва Георги. По-лошите като качество домати от същите сортове могат да се намерят по 2,50 -3,00 лв. Има и такива по 1,50 лв., а на табелката с цената пише "За готвене", защото са меки. На сергията на Снежана Александрова "Розето" е 2,50 лв, градинските домати се продават за 2,20 лв. килограма.

На съседната сергия е 67-годишната Симеонка Младенова от Казичене. Жената продава зеленчук, който сама е произвела в градината си. Домати обаче няма. И тя твърди, че годината не е добра. Нямат рожба доматите, има корени, които не са вързали, казва производителката. Има мана и градушките ги очукаха, казва Младенова. Нейното обяснение за високите цени сякаш звучи най-правдоподобно.

През две сергии 59-годишният Михаил Иванов отново лансира версията за киселинния дъжд. Отровите обаче този път не са дошли от Румъния. Ама как не знаете откъде са, възкликва учудено мъжът. Тоя уран, дето го хвърлиха през войната в Сърбия, не може да не дава отражение, троснато обяснява Иванов. Той обаче продава домати по 1,40 лв., но те са с големината на топче за тенис на маса. Надценката е символична на пазара, ама нали трябва да ядем, казва 58-годишният Йордан Ласков. 1,70 лв. купувам доматите от борсата, продавам ги по 2 лева, обяснява той. И при него обаче розето е по 3,50 - 4 лв. Тук е елитен пазар, не може да е лоша стоката, смята Ласков. Според него обаче хората купуват по-евтиния зеленчук, нищо че не е с добро качество. Домати има, пари няма, категорични са търговците./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.