1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. „Коледата безопасна“: тази година на прицел са и цените

„Коледата безопасна“: тази година на прицел са и цените

Снимка:

Проверките ще са ежедневие, увериха организаторите

Пакта за безопасни стоки и услуги подписа министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Събитието се проведе на 15-ти декември в хотел „Хилтън“ в рамките на тазгодишната кампания „Коледата безопасна“, инициирана за четвърта поредна година от вестник „Стандарт“. Целта е да се гарантират качеството и безопасността на стоките и услугите, които се предлагат в търговската мрежа около предстоящите празници.

Акцент в тазгодишната кампания са три основни групи стоки – детските играчки, храните, черната и бяла техника. Досега проверяващите са инспектирали магазинната мрежа в София, Пловдив и Бургас. При акциите са хванали над 50 кг колбаси с изтекъл срок на годност и месо с неясен произход; от Илиянци пък са конфискували опасни детски дрешки и играчки, а също лампички и гирлянди, от които удря ток. В един от големите столични молове нарушението, на което са се натъкнали, са етикети с измамни цени.

Пак по инициатива на кампанията „Безопасна Коледа“, в София, Пловдив и Варна на прицел са били още магазините, които предлагат пиратки. Сериозни нарушения обаче не били открити, съобщиха организаторите. Въпреки това, за да е гарантирана максимално сигурността на хората, до края на годината акциите ще бъдат ежедневие, увериха те.

„Надявам се наистина тази Коледа да е по-безопасна от миналата. Цяла година работихме и резултатите, които показахме и това, което направихме за безопасността и качеството на храните, ще бъдат оценени от обществото“ – увери земеделският министър Мирослав Найденов.

През изминалата година инспекторите от Националната ветеринарномедицинска служба са хванали и унищожили 700 тона некачествени храни, каза още министър Найденов. „Това е огромно количество и разбирате, че това количество можеше да отиде на нашия пазар и всички ние да го изядем“ – коментира той и благодари на инспекторите от държавния ветеринарно-санитарен контрол, които, в условията на финансов недостиг и лишения, „успяха и бяха на своите места, и предотвратиха огромно количество храни да попаднат на нашата трапеза.“

През тази година, обаче, освен качеството на храните, на прицел ще бъдат и цените, разкри земеделският министър. Той призна, че реално държавните органи нямат юрисдикция да контролират цените в търговската мрежа, но все пак има начин това да стане. „Това, което се отчита и което коментираме, включително и в Съвета на министрите, е, че има изключително големи флуктуации на разпределението на благата по верига производител – преработвател – търговец, в повечето случаи то е за сметка на потребителя. Подробности няма да коментирам сега. Няма да ни е лесно, но се надяваме с експертите от Комисията за защита на потребителя и контролните органи, като разполагаме и с финансовите документи, освен с тези за произхода, да можем да направим един първоначален анализ и да осветим формирането на цената и да си отговорим поне веднъж, за първи път: защо само в България около Коледа цените на всички стоки поскъпват така драстично?“ – коментира Найденов и изрази надежда, че ще го чуят най-вече тези, които трябва – търговските вериги. На Коледа всички правим нещо и даваме нещо. Нека и те дадат нещо, а не само да получават, призова той.

Според данни на ЕС, до декември 2010-та в системата за бърз обмен на информация са били регистрирани 1846 опасни стоки, 229 от тях са у нас. Това ни нарежда на трето място в Европа по ефективност на контролните органи, информира Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите. Според него, другата добра новина е, че до момента няма информация за засегнати потребители от опасни стоки. Проблем, смята той, е, че много търговци се опитват да привличат потребителите в ниския ценови сегмент, но за сметка на качеството на продуктите. Лазаров е категоричен, че формирането на цените трябва да е напълно прозрачно и да не се спекулира предколедно и предновогодишно.

Моят син ме научи, че има срок на годност – призна омбусманът Константин Пенчев. Преди не обръщах внимание на това, но откакто синът ми започна да връща продукти в кварталния магазин, взех да се замислям за тези неща – разказа той. Според него, това доказва, че много от нашите деца вече имат потребителска култура.

Шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев увери, че родната месна индустрия произвежда достатъчно качествени продукти. 700-те тона, конфискувани през годината, са по-малко от един процент от цялото количество в страната, аргументира се той. При това – те са главно внос, а не наше производство, добави той.

Видео по темата...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.