1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Млечните продукти ще поскъпнат на два пъти

Млечните продукти ще поскъпнат на два пъти

 

Месец преди България да влезе в Европейския съюз (ЕС), производителите на основни стоки от потребителската кошница за пореден път предупредиха за неизбежно поскъпване на продукцията им.

Млекопреработвателите в сряда съобщиха, че само до края на годината сиренето и кашкавалът ще поскъпнат с 10 - 15% заради ръста на цените на суровините. След 1 януари те очакват нов скок, свързан с промени в евроизискванията към фермите. Преди дни основни хлебопроизводители вдигнаха цените си с около 11%. Колегите им от месния бранш го направиха безшумно още преди месец, когато заради поскъпването на свинското и говеждото месо цените на колбасите и деликатесите се вдигнаха с близо 13%.

Компаниите отхвърлиха обвиненията на управляващите, че скокът е спекулативен. Те обясняват действията си с ръста в цените на горивата и на суровините, част от които са поскъпнали с 50% от началото на годината досега.

"Млекопреработвателите дълго време задържаха цените, но вече няма накъде и до края на годината те ще се увеличат", съобщи в сряда председателят на Асоциацията на мекопреработвателите в България Димитър Зоров. Досега компаниите задържаха увеличението умишлено заради стеснения вътрешен пазар и сравнително по-ниските цени на суровините през лятото, обясни Зоров. Той добави, че в последните три месеца суровото мляко е поскъпнало с около 20% и цената му вече надминава тази на суровината в европейските държави. Цената на млякото определя 60% от себестойността на сиренето и кашкавала. Повечето компании от асоциацията са изпаднали в същинска безизходица и от два месеца няма мениджър, който да се похвали, че е излязъл на печалба, каза шефът на млечната асоциация.

Шефът на млечната асоциация прогнозира и ново поскъпване след 1 януари, когато цените на горивата ще се вдигнат заради акцизите, а производствените мощности за качествено мляко ще намалеят. Първият фактор е в резултат на решението на управляващата коалиция, а вторият се дължи на нови евроизисквания, наложени наскоро.

Основната причина, която тегли досега цената на млякото нагоре, е все по-задълбочаващият се дефицит на качествена суровина. От една година мениджърите поставят пред държавните институции остро въпроса с липсата на качествени породи животни, но досега той не е решен. Това ще се отрази пагубно на българското животновъдство, предупреди Зоров. "Не може държави като Румъния и Русия да субсидират на 50% животновъдството си и да внасят огромни количества елитни животни от Холандия, а българските управници да оставят млечния и месния бранш без родна суровина", каза той. Според него в животновъдството трябва да се инвестират поне 150 - 200 млн. лв., които освен за елитни млекодайни животни да се насочат и за модернизация на фермите.

За следващата година фонд "Земеделие" е заложил едва 45 млн. лв., но те са за всичките програми за подпомагане и не включват инвестиционното кредитиране, обясни зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова.

Прогнозираното увеличение на цените догодина ще се дължи и на вече направени инвестиции от компаниите, които обаче няма да имат никаква възвращаемост. Миналата седмица е станало ясно, че европейските ветеринари не одобряват списъка от 68 български мандри с две отделни поточни линии - едната, преработваща качествено мляко и с лиценз да продава в ЕС, а втората - само за вътрешния пазар и те ще трябва да бъдат преструктурирани. Това на практика означава, че всички колеги, които направиха сериозни инвестиции, трябва да преминат само към производството на сирена за вътрешния пазар или само за ЕС, обясни Зоров. Мотивът е, че българските ветеринарни инспектори няма да имат капацитета да проверяват толкова много компании, обясни Валентина Тасева, шеф на дирекция в Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС). Засега само 21 мандри отговарят напълно на евростандартите и могат да изнасят и за ЕС.

Евроветеринарите са наложили още едно изискване - гратисният период, който България постигна за преработката на сурово мляко, неотговарящо на европейските стандарти, да бъде до края на 2007 г. вместо до края на 2008 г., каквато беше предварителната договорка. Решението касае 80 мандри, които ще имат само една година за необходимите вложения, за да излязат на европазара. Новото изискване е наложено заради лошия сграден фонд на животновъдните ферми, обясни Зоров.

В момента 70% от суровото мляко, произвеждано у нас, не отговаря на еврокритериите.

Промяната на правилата означава, че голяма част от млекопреработвателите ще трябва да затворят, коментира шефът на асоциацията. Тя е внесла в НВМС предложения с надеждата да бъдат представени и одобрени от Европейската комисия, за да се спасят компаниите от фалит. Целта им е Брюксел да допусне производството на сирене и кашкавал и от по-нискокачествена суровина, при условие че периодът на зреене на продуктите е над 60 дни. Другото искане на българските производители е да се запази възможността и за втора поточна линия.

Ако това не бъде прието, българското животновъдство ще загине, категоричен е Зоров. Според него компаниите масово ще започнат да внасят мляко от Полша и Германия, където цените са около 23-25 евроцента за литър.

По неофициални данни качественото мляко от големите български ферми се продава по 50 - 55 ст. за литър. "Още от 1 януари ще се снабдявам със суровина от ЕС, за да поддържам производството си", обясни и Симеон Присадашки, зам.-шеф на асоциацията и собственик на млекопреработвателното предприятие "Жоси".

Засега месопреработвателите не са заплашени от дефицит, защото от пет години те вече се снабдяват основно от Южна Америка и не използват български суровини. Говеждото месо изцяло се внася от Аржентина и Бразилия, а свинското влиза по безмитни квоти от Европейския съюз. "След присъединяването ни в ЕС ще бъдем лишени от възможността да се снабдяваме с говеждо месо заради митата, които общността налага за внос от трети страни. Повечето компании вече планират да започнат да се снабдяват от европейските държави. Ще заменим говеждото месо с червено свинско. И без това цените му в Евросъюза са по-ниски от тези на българските свинеферми", обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски./regal.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.