1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Млекари ще искат от ЕС преходен период за сиренето

Млекари ще искат от ЕС преходен период за сиренето

 

Българските млекопреработвателни предприятия трябва да получат преходен период от Европейската комисия, за да постигнат европейските стандарти за качество. Това обявиха представители на новоучредената Национална асоциация на млекопреработвателите, която обединява 103 малки и средни предприятия.

В преговорите с Евросъюза страната отказа преходен период за преработвателната индустрия. Мотивите бяха, че за четири години предприятията ще инвестират значителни средства и ще успеят да покрият изискванията за безопасност на храните. Мениджърите обаче не съобразиха, че важно изискване на евроветеринарите е компаниите да преработват само отговаряща на стандартите суровина, която се произвежда от лицензирани ферми. Проблемът е, че над 70% от млякото се добива от малките семейни стопанства, които отглеждат по 2-3 крави.

Според бизнеса, след като Дания е имала 8-годишен гратисен период, а Полша - двегодишен, България също може да изиска подобен срок. В противен случай ще има дефицит от българска суровина. От министерството на земеделието са категорични, че подобен период не може да се договаря постфактум.

От следващата година мандрите ще престанат да изкупуват тяхното мляко и това ще се отрази върху доходите на 150 хил. семейства, алармираха от асоциацията. Според браншовиците българското село ще изгуби 300 млн. лв. за периода до 2013 г., ако животновъдството бъде унищожено. Браншовиците предлагат фонд "Земеделие" да изпълни няколко пилотни проекта за финансиране на доилни апарати. Фермите трябва да разполагат и с охладителни вани, за да се осигури санитарно-хигиенните условия за работа.

Изчислено е, че за покупка на хиляда апарата ще са необходими 150 млн. лв. За реализацията на проектите щели да се организират сдружения, които да преговарят с кметовете по места, за да се осигурят мери за открита паша на животните. Според председателя на асоциацията Михаил Тачев, след като в Холандия работят с доилни инсталации без сграден фонд, в България също може да не се изискват модерни помещения за отглеждането на животните.

Освен липсата на качествена суровина сред основните проблеми на млекопреработването е също липсата на организация при износа на овче сирене и други продукти. Износът за трети страни държи почти половината от целия износ и това е важно перо в износната листа. Производителите нямат яснота и как могат да изнасят произведената през 2006 г. продукция./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.