1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Млекари в Пиринско поискаха 60 стотинки за литър мляко

Млекари в Пиринско поискаха 60 стотинки за литър мляко

 

60 стотинки е реалната изкупна цена на литър мляко. Това заявиха производителите от Пиринско на среща на млечния борд вчера. "За да се покрият разходите и за да се мисли за някакви инвестиции, това е минимумът, който трябва да получат хората", каза председателят на борда Димитър Бакалов.

На срещата бяха пристигнали и представители на банковия сектор, които предлагаха кредити на производителите, за да осъвременят бизнеса си. Самият Бакалов е използвал възможностите за кредит, с който е закупил 100 крави от Австрия и в момента ги отглежда в две стопанства в селата Червен брег и Делян.

"Животните са породисти и добивът от тях е по 2 тона на ден. По предварителни разчети, заемът ще трябва се изплати на 100% след две години, когато те ще започнат да работят за печалба. Кравите обаче дават до 5 години пълноценно мляко, когато трябва да се мисли за подмяна", допълни Бакалов.

Само за една година млекопроизводството е намаляло с повече от 50%, като при 2 000 000 тона за миналата година сега за страната е едва 977 000 тона. Причината е масовият отлив на хора от животновъдството, като при 11 000 животновъдни стопанства за цяла Югозападна България само 28 от тях разполагат с над 50 животни. Всички останали са с по 2-3 крави и телета.

4667 животновъди са получили удостоверения за включване в квотите за мляко на страната ни. Пет са и редовните мандри, които са успели да вкарат производството в първа категория, която да покрие изискванията на Европейския съюз.

Преди половин година стана ясно, че няма млекопреработвателни фирми от Благоевградска област, които да могат да изнасят продукцията си в Евросъюза. Причината беше, че комисията не е отпуснала на бизнесмените от Пиринския край лиценз за износ. Още преди две години шефовете на браншовите организации на специален семинар предупредиха производителите, че Югозападът е единственият район в страната, който няма да получи право на износ, ако не подобри базата си и качеството на продукцията. Тогава най-големи критики понесоха млекопреработвателите, тъй като се оказа, че те са далеч от еврокачеството, като наличието на микроорганизми в прясното мляко надхвърля петкратно допустимите норми.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.