Може да се стигне до затваряне на хранителни обекти
Проверка на Столичната Районна инспекция за опазване на общественото здраве /РИОКОЗ/, извършена на Женския пазар в София е установила редица нарушения:
- В обектите за бързо хранене кебапчетата и кюфтета се приготвят от кайма със съмнително качество.
- Върху опаковката й липсват всякакви индикации за произход, дата на производство, доставчик, срок на годност и други.
- В хладилниците няма изискваните, според нормативната уредби, термометри и затова никой не знае при каква температура се съхраняват хранителните продукти. Ако срокът на съхранение е по-дълъг, по закон, това трябва да става не в обикновен, а в шоков фризер.
- Констатирано е, че остатъци от храна се съхраняват в съд без капак.
- Зеленчуците и мръсните съдове се мият в една мивка. Инспекторите обясвяват, че общата мивка може да се използва за различни дейности, но само ако има часови график.
От РИОКОЗ обясняват, че фирмите с добра производствена практика трябва да се самоконтролират, а инспекторите само да проверяват, дали системата действа. В случая се касае за първа проверка, след като вече сме страна-членка на Европейския съюз и трябва да спазваме хигиенните и санитарните изисквания, които са задължителни в Общността. В този случай представителите на РИОКОЗ се ограничават със съставянето на доклад с предписания, които трябва да се изпълнят до един месец. При повторна инспекция, ако бъдат установени същите нарушения, ще се налагат парични санкции, а не е изключено да се стигне до временно затваряне на обекти от хранителната верига.
Истината е, че всички нарушения са отдавна известни на обществото и в частност на купувачите на евтини храни, но те са предпочитани от много хора заради достъпната цена, която съответства на трудовите възнаграждения, получавани у нас. При по-високи доходи естествено е всеки да предпочете да се храни по-качествено и при спазването на добра хигиена.