1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. На Женския пазар са установени драстични нарушения

На Женския пазар са установени драстични нарушения

Може да се стигне до затваряне на хранителни обекти

 

Проверка на Столичната Районна инспекция за опазване на общественото здраве /РИОКОЗ/, извършена на Женския пазар в София е установила редица нарушения:

- В обектите за бързо хранене кебапчетата и кюфтета се приготвят от кайма със съмнително качество.

- Върху опаковката й липсват всякакви индикации за произход, дата на производство, доставчик, срок на годност и други.

- В хладилниците няма изискваните, според нормативната уредби, термометри и затова никой не знае при каква температура се съхраняват хранителните продукти. Ако срокът на съхранение е по-дълъг, по закон,  това трябва да става не в обикновен, а в шоков фризер.

- Констатирано е, че остатъци от храна се съхраняват в съд без капак.

- Зеленчуците и мръсните съдове се мият в една мивка. Инспекторите обясвяват, че общата мивка може да се използва за различни дейности, но само ако има часови график.

От РИОКОЗ обясняват, че фирмите с добра производствена практика трябва да се самоконтролират, а инспекторите само да проверяват, дали системата действа. В случая се касае за първа проверка, след като вече сме страна-членка на Европейския съюз и трябва да спазваме хигиенните и санитарните изисквания, които са задължителни в Общността. В този случай представителите на РИОКОЗ се ограничават със съставянето на доклад с предписания, които трябва да се изпълнят до един месец. При повторна инспекция, ако бъдат установени същите нарушения, ще се налагат парични санкции, а не е изключено да се стигне до временно затваряне на обекти от хранителната верига.

Истината е, че всички нарушения са отдавна известни на обществото и в частност на купувачите на евтини храни, но те са предпочитани от много хора заради достъпната цена, която съответства на трудовите възнаграждения, получавани у нас. При по-високи доходи естествено е всеки да предпочете да се храни по-качествено и при спазването на добра хигиена.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.