1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Над 14% е стокообменът на Австрия с България

Над 14% е стокообменът на Австрия с България

 

За шестте месеца на тази година износът на Австрия за България е нараснал с 22.9%. Ще има специални преференции за производство не само на електрическа енергия, но и на топлинна енергия, както и за охлаждане на енергията от възобновяеми източници. Това стана ясно по време на българо-австрийския форум на тема "Околна среда и възобновяеми източници"

Ще има специални преференции за производство не само на електрическа енергия, но и на топлинна енергия, както и за охлаждане на енергията от възобновяеми източници. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на българо-австрийския форум на тема "Околна среда и възобновяеми източници", който се провежда в София днес.

Преференциите ще залегнат в новия Закон за възобновяемите източници, който в момента се обсъжда от министрите в кабинета. В документа ще има ясна дефиниция как ще се използват биогоривата и как ще се стимулира тяхното приложение.

Овчаров уточни, че тези преференции ще доведат до по-високи цени на енергията.

Той каза още, че делът на електроенергията, произведена от възобновяеми източници у нас в момента е 10.8% от цялото производство. Амбицията на кабинета е той да стане 11%.

Овчаров припомни, че Австрия е инвеститор №1 у нас. Министърът допълни, че в ход са два проекта с участието на австрийски фирми. Това са Цанков камък и Долна Арда. Овчаров поясни, че австрийските фирми, които реализират проекта Цанков камък, не са наваксали изоставането.

На над 14% възлиза стокообменът на Австрия с България. Това съобщи министърът на околната среда на Австрия Йозеф Прьол по време на форума. За шестте месеца на тази година износът на Австрия за България е нараснал с 22.9%.

Австрийският министър уточни, че в момента делът на производството на енергия от възобновяеми източници е 23%, като целта е до 2020 г. този дял да достигне 85%.

Вицепрезидентът на Стопанската камара на Горна Австрия Улрике Рабмер-Колер заяви, че България е важен пазар за австрийските фирми, включително и в сферата на околната среда.

Зам-министърът на околната среда Атанас Костадинов каза, че по оперативна програма "Околна среда", която се очаква да бъде одобрена към средата на 2007 г., България ще разполага с 1 млрд. евро.

Улрике Колер смята, че България трябва да има политическа позиция за опазването на околната среда.

Йозеф Прьол подчерта, че в областта на околната среда трябва да има както частни, така и държавни и общински инвестиции.

Вносът на български стоки в Австрия се повиши през първото полугодие на 2006 г. със 17.3% до над 132.3 млн. евро. По стойност той представлява около половината от обема на австрийския внос в България. Особено значим е вносът на облекло, който в някои случаи тази година във финансово измерение се удвои. Ръст има и при вноса на стоманена ламарина, различни метални изделия, обувки, изделия от дърво и други.

Инвестициите на Австрия у нас в края на 2005 г. възлизат на 1.86 млрд. евро. За деветте месеца на 2006 г. австрийски фирми са инвестирали още 376 млн. евро. По този начин австрийските капиталовложения възлизат на 17% от преките чуждестранни инвестиции в страната.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.