Хората отказват да плащат акциз за домашната гроздова
От януари вече има нов ред за правенето на ракия в селските казани. Всеки може да вари каквото си количество иска, но след 50-ия литър ще трябва да плаща акциз по 0,05 лв. на алкохолен градус. Това означава, че ако сливовицата ви е 40-градусова, ще трябва да броите на данъчните по 2 лв. за всеки допълнителен литър, обясниха експертите. Хората са намерили начин да не си плащат акциза, като монтират в мазетата си миниспиртоварни.
Четири ромски фамилии от видинското село Покрайна коват нонстоп казани за ракия. Те пласирали стоката си на пазарите в по-големите градове на Северозападна България.
"От началото на есента досега нито един казан не сме върнали, всичко се продава", твърди 56-годишният майстор ковач. Цената на малките спиртоварни е от 300 до 250 лв. в зависимост от платежоспособността на клиента. "Печелим по 40-50 лв., но по-важното е, че се отвори работа", казва бай Цеко. Сам майстор за седмица изработва по един казан, в който влага 15 кг бакър. Но в производството му се включват всички членове на многолюдните семейства и така смогват да задоволяват търсенето.
"Щом Европа ще ни забранява варенето на ракията, ще си я правим сами вкъщи като компотите", обяснява млад мъж от видинското село Бяла Рада. Причината за голямото търсене на домашни казани е затягането на режима за производство на алкохол за лични нужди, обясниха експерти от данъчната служба в града./standartnews.com