1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Народът купува казани за ракия

Народът купува казани за ракия

Хората отказват да плащат акциз за домашната гроздова

 

От януари вече има нов ред за правенето на ракия в селските казани. Всеки може да вари каквото си количество иска, но след 50-ия литър ще трябва да плаща акциз по 0,05 лв. на алкохолен градус. Това означава, че ако сливовицата ви е 40-градусова, ще трябва да броите на данъчните по 2 лв. за всеки допълнителен литър, обясниха експертите. Хората са намерили начин да не си плащат акциза, като монтират в мазетата си миниспиртоварни.

Четири ромски фамилии от видинското село Покрайна коват нонстоп казани за ракия. Те пласирали стоката си на пазарите в по-големите градове на Северозападна България.

"От началото на есента досега нито един казан не сме върнали, всичко се продава", твърди 56-годишният майстор ковач. Цената на малките спиртоварни е от 300 до 250 лв. в зависимост от платежоспособността на клиента. "Печелим по 40-50 лв., но по-важното е, че се отвори работа", казва бай Цеко. Сам майстор за седмица изработва по един казан, в който влага 15 кг бакър. Но в производството му се включват всички членове на многолюдните семейства и така смогват да задоволяват търсенето.

"Щом Европа ще ни забранява варенето на ракията, ще си я правим сами вкъщи като компотите", обяснява млад мъж от видинското село Бяла Рада. Причината за голямото търсене на домашни казани е затягането на режима за производство на алкохол за лични нужди, обясниха експерти от данъчната служба в града./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.