1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Наши фирми изнесли 870 000 хил. т. пшеница

Наши фирми изнесли 870 000 хил. т. пшеница

 

1.2 млн. тона е наличното количество пшеница в страната от миналогодишната реколта, като наши фирми са изнесли  около 870 000 тона. Това съобщи зам.- министърът на земеделието Светла Бъчварова.
Според разчетите към 1 юли запасът от зърно ще е 270 000 тона, с което ще се осигури достатъчно пшеница за производството на хляб до прибирането на новата реколта.
Според зам.-министър Бъчварова наличното зърно е качествено и годно за производство на хляб и засега няма опасност от измръзване на есенните посеви със зърно.
Председателят на Асоциацията на търговците на зърно, Радослав Козаров, прогнозира от своя страна, че няма тенденция за повишаване на изкупните цени на пшеницата, а оттам и на стойността на хляба.
По думите му обаче през последните 15 години качеството на пшеницата, която се произвежда в България, чувствително е спаднало.
Той призна и че пшениците, които сега се използват, преди десетина години изобщо не са се преработвали за хляб.
В същото време хлебопроизводителите в България невероятно много подобрили уменията си и така крайните потребители изобщо не усещат некачествената пшеница и некачествените брашна./monitor.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.