1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Националната квота за производство на тютюн е 47 137 тона

Националната квота за производство на тютюн е 47 137 тона

 

Европейският съюз (ЕС) определи на България национална квота за производство на тютюн в размер на 47 137 тона. Квотата при тютюна няма ограничаващо значение за производството. Тя няма отношение към износа и няма ограничения в тази посока. Субсидиите в сектора са разграничени в съответствие със сортовете тютюн. Това обаче не означава, че само договорените 47 137 тона ще бъдат субсидирани.

Националната квота е установена на базата на средната стойност от трите най-близки последователни производствени години.

За период са взети само 2001 и 2002 г., като 2000 г. е изключена по искане от българската страна поради изключително лошите метеорологични условия. През 2000 г. производството на тютюн беше най-ниско за последните осем години. Освен това Европейският съюз счита, че националната производствена квота за България трябва да бъде определена въз основа на данните за изкупен тютюн, предоставени от фонд "Тютюн".

От Министерството на земеделието и горите твърдят, че постигнатите резултати напълно съответстват на данните за изкупени количества за 2001 и 2002 г., които са предоставени на Европейската комисия в рамките на преговорния процес. Освен това е постигнато и желаното разпределение на по-голямата част от българските ориенталски сортове в група "Басми" с най-високи премии в ЕС.

По отношение на прага за минимално количество суров тютюн за признаване на групи тютюнопроизводители Евросъюзът прие искането на България за по-нисък праг от 0.3% за 12 общини на Северна България, 4% от Джебелска тютюнева област и 1% за останалата част от страната.

Създаването на сдружения е важно по отношение на ролята, която имат в общата организация на пазара. С реформата на ЕС в земеделието от 1998 г. те се създават с цел приспособяване на производството на членуващите тютюнопроизводители към пазарните изисквания и предлагането на продукцията на всички заедно на пазара. Самото сдружение не трябва да извършва производство, но да подпомага своите членове при закупуването на семена, намаляване на производствените разходи, наемане на консултанти и др.

Пазарната организация в сектор "Тютюн" е реформирана. Предвижда се директните плащания да преминат в единно плащане на ферма, което не зависи от размера на производството. България ще прилага новите механизми от датата на присъединяване към ЕС.

Разпределение на квотата за производство на тютюн по групи и сортове

I група Flue cured (Виржиния) - 9023 тона

II група Light air cured (Бърлей) - 3208 тона

VІ група "Басми" - 31 106 тона

VІІІ група "Каба Кулак" - 3800 тона

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.