1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нова директива на ЕС за плодовете и зеленчуците

Нова директива на ЕС за плодовете и зеленчуците

Дава се шанс на градинарите от 2008 година

 

Европейският съюз (ЕС) ще изплаща 100% от непродадената стока на производителите на плодове и зеленчуци, ако те я даряват на училища, детски градини, домове за сираци и за хора в неравностойно положение. Това предвижда нова директива на ЕС, която ще започне да се прилага от 2008 г. във всички страни от общността. Новата директива ще подпомогне европейците да се хранят с повече зеленчуци и плодове. В момента Световната здравна организация препоръчва в дневното меню на човек да има най-малко по 400 г зеленчуци, за да се ограничат сердечносъдовите заболявания и да се намали смъртността, вследствие на тези страдания. Само гърците и финландците са близко до нормата и консумират по 500 г. Българите приемат по 260 г зеленчуци и плодове дневно, а британците и австрийците - по 200 г. По данни на статистиката обемът на здравословните продукти в храната на българина е намалял през последните 3 години.

6 млн.евро ще бъдат раздадени безвъзмездно на градинарите и овощарите в България тази година, според заетите с плодове и зеленчуци площи. Секторът "Плодове и зеленчуци" заема едва 3,1 % от европейския бюджет и представлява 1/5 от стойността на земеделската продукция на ЕС. Затова в него съотношенията трябва основно да бъдат променени, както и принципът на отпускане на субсидиите, заяви еврокомисарят по селскостопанските въпроси Мариан Фишер-Бьол. Той настоява да се намали влиянието на големите търговски вериги за хранителни стоки върху аграрния сегмент и да се премахнат експортните субсидии, защото ефективността им е намаляла.

Вероятно при тези нови постановки в мисленето на представители на Общността ще се даде по-голяма възможност да се разгърнат производителите на плодове и зеленчуци у нас, като се субсидират и по-малки по площ градини, тъй като произвежданите от тях продукти са далеч по-полезни за човешкия организъм от месните.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.