1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. НЦАН да възвърне старото си наименование - Селскостопанска академия, реши Колегиумът на МЗГ

НЦАН да възвърне старото си наименование - Селскостопанска академия, реши Колегиумът на МЗГ

 

Националният център за аграрни науки да възвърне старото си наименование - Селскостопанска академия, реши Колегиумът на МЗГ, като прие промени в Закона за Националния център за аграрни науки.


Предлаганите промени и допълнения в закона са продиктувани от динамичните процеси в отрасъла и страната, необходимостта за оптимизиране на структурите в науката и гарантиране на ефективното й участие в стабилизирането на земеделието и изискванията на ЕС.

Законът ще ускори процесите по усъвършенстване на управлението на тази ведомствена научна общност, което ще рефлектира благотворно и върху земеделското производство. Необходимо е структурните единици да се оптимизират и да се подобрят взаимоотношенията "производство-научни изследвания" и "научни изследвания – обществени процеси".

Производствено-експерименталната и научно-приложна дейност ще се осъществяват от Опитни станции и регионалните центрове за научно-приложно обслужване. Това ще създаде възможност за по-дълговременно производствено експериментиране на нови сортове и хибриди растения, на нови породи животни и други. Ще се ограничат загубите от импулсивното и прибързано внедряване на някои постижения, основани без достатъчно доказателства, защото това крие рискове за производителите.

Проектът на закона е разработен от работна група в НЦАН с представители на всички звена в системата и предстои да бъде приет от Министерски съвет.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.