1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Очаква се преразпределение на млечните квоти

Очаква се преразпределение на млечните квоти

Малка част от стопаните ще продават директо на пазара

 

В преговорите с ЕС България получи национална квота от 979 хил. т мляко, над която не може да се произвежда за пазара. От нея 722 хил. т трябваше да отидат за производството на сирене и кашкавал, а останалите 257 хил. т фермерите можеха да продават директно на пазара. От 1 април производителите на сурово мляко, които предлагат продукцията си на пазара или я дават за преработка от мандрите, трябва да получат индивидуалните си годишните квоти. Те са определени въз основа на миналогодишното им производство.

До 31 януари стопаните трябваше да декларират точните количества и ако имат свръхпроизводство, да го използват само за лична консумация. Всеки от тях е задължен да води отчет за дневния млеконадой, който се вписва в личните им дневници. Декларират се и количествата, които се продават на изкупвателните пунктове. Инспектори от Разплащателната агенция ще проверяват изпълнението на тези квоти и при всяко превишение ще глобяват фермерите.

След регистрацията на фермите през януари се разбра, че малка част от стопаните ще продават директно в магазинната мрежа, затова е поискано и преразпределение на квотите. "Не очакваме проблем, тъй като и в преговорния процес е договорена възможност за подобно пренасочване на пределни количества", уточни зам.-министър Светла Бъчварова. Трудности обаче ще има с лабораторните изследвания на млякото, тъй като проектът по ФАР за лабораторията в Сливен пропадна и сега агроминистерството ще търси бюджетно финансиране. "Ще се опитаме да привлечем дори частни лаборатории, акредитирани по ИСО, които да ни помогнат за създаването на повече лаборатории", обясни Бъчварова. По закон два пъти месечно маслеността на млякото задължително трябва да се изследва.

Националният млечен борд е подготвен за действието на системата и е предложил за одобрение от земеделското министерство на методиката за редукция на квотите, поясни Геновева Бакърджиева, изпълнителен директор на борда. В края на януари агроминистерството регистрира близо 97 хил. производители, но поради намаляването на животните в отделни стопанствата квотите на някои от тях ще бъдат редуцирани.

Министерството на земеделието и горите е поискало разрешение от Европейската комисия за вътрешно преразпределение на националната млечна квота. Предлага се  близо 180 хил. т да се пренасочат за преработка от мандрите, съобщи зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.