1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ОДС иска анкетна комисия за резерва от зърно

ОДС иска анкетна комисия за резерва от зърно

 

Дясната опозиция внесе в парламента искане за създаване на анкетна комисия, която да провери колко зърно има в Държавния резерв и как се съхранява то в частните бази. Това съобщи бившият министър на земеделието и депутат от БЗНС-НС Венцислав Върбанов вчера. Според него има сигнали, че държавното зърно не е там, а това, което се предлага на стоковата борса е с лошо качество. Ако те се докажат, ОДС ще иска оставката на министър Дикме и наказателна отговорност за виновните за източването на резерва.

Върбанов каза още, че в зърнохранилищата в страната има не повече от 300 хил. т пшеница, а дефицитът в баланса е между 400-600 хил. т. Според него реалната цена на килограм хляб сега е 1,28 лв., с тенденция да поскъпва още.

Няколко часа след като Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите поискаха МС да премахне вносните мита за брашното, министрите обявиха, че са одобрили тази мярка. Зам.-министърът на земеделието Бойко Боев заяви, че шест месеца, считано от 1 януари, вместо досегашните 20-25%, се въвежда нулево мито при внос на брашна. Според шефа на асоциацията Георги Бекяров, брашно с нулеви мита може да бъде внесено от Турция на цена от 540 лв./т, което ще стабилизира цените на хляба в границите на 1,00-1,20 лв. за кг./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.