1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Още една фирма получи правото да издава сертификат за биопродукция

Още една фирма получи правото да издава сертификат за биопродукция

Екохраните са два пъти по-скъпи от произведените по конвенционалния начин

 

Зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев връчи вчера в Пловдив разрешително за сертифициране на екологично чисти храни на фирмата "Качество, сертификация и инспекция - Интернешънъл Сървисиз". Експертите на организацията ще поставят знака на земеделското министерствто върху храни, произведени чрез методите на биоземеделието, уточни Димитър Пейчев Компанията ще контролира производството и ще поставя този знак върху опаковките на храните. Продуктите трябва да са отглеждани в малки ферми, които не са в близост до пътища, за да не влияят изпаренията от автомобилите върху културите. Друго изискване е посевите и насажденията да не се торят с изкуствени торове, а да се отглеждат в естествена среда. Използването на препарати за растителна защита е силно ограничено. Може да се употребяват само такива, за които е доказано, че не влияят отрицателно върху качеството на продукцията.

Преди да бъдат сертифицирани екофермите ще трябва да минат задължителен период на преход, през който чрез периодични проверки ще се установи как се спазват изискванията. В магазините екохраните са до два пъти по-скъпи от обикновените.

С одобряването на на "Интернешънъл Сървисиз" организациите, които имат право да сертифицират биопроизводството, стават две.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.