1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От началото на годината 64 милиона азиатци са заживели под прага на бедността

От началото на годината 64 милиона азиатци са заживели под прага на бедността

По данни на ООН за последната година цените на храните по света са се увеличили с 37 процента

Тежка криза започва да тресе и Азия. Втората икономика в света - китайската, отбеляза ръст на инфлацията, невиждан от 3 години насам. Назряват и бунтове като в арабския свят, съобщи bTV.

По данни на ООН за последната година цените на храните по света са се увеличили с 37 процента. А най-рязко увеличението е било в Азия. От началото на годината 64 милиона азиатци са заживели под прага на бедността.

Най-силната икономика на континента - Китай, отбеляза инфлация за май от 5 процента и половина, а прогнозата за юни е 6 на сто. За миналия месец, храните там са поскъпнали с близо 20 процента, а останалите стоки - с около 3 процента.

Така например месарница в Пекин с тревога отбелязва, че клиентите й намаляват, защото килограм свинско се продава с 40 процента по-скъпо, в сравнение с миналата година.

"Всички цени се вдигат. Хората се ограничават и ядат по-малко месо. Ако поевтинее, пак ще започнат да купуват", смята месарката Лоу Гор Лии.

Според световните икономически анализи това не е краткотрайно явление, а тенденция. Зачестяват и гражданските бунтове в Китай срещу недоимъка. Точно както се случи с революциите в Арабската пролет. Властите в Китай обаче не бързат да се притесняват, защото винаги могат да ограничат износа, докато страдащият вътрешен пазар се успокои. А ако се стигне дотам, това ще доведе до нов скок на цените на храните по света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.