1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пържоли и мляко скачат заедно с хляба

Пържоли и мляко скачат заедно с хляба

Трябва да се наложат леки ограничения върху износа, за да не се получи дефицит на мляко, месо и фуражи.

 

Месо, мляко и яйца ще поскъпнат заради повишаването на цените на фуражното зърно. Това прогнозира Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Млечните и месните продукти са свързани с фуражното жито и поскъпването му може да създаде проблем с осигуряването на достатъчно хранителни продукти, коментира той.

Според Данев ценовият шок може да се отрази негативно и на туризма заради необходимите продоволствия за големия брой гости, които предстои да посетят страната ни. Трябва да се наложат леки ограничения върху износа, за да не се получи дефицит на мляко, месо и фуражи, препоръча Данев. Според него ще се наложи Държавен фонд "Земеделие" да финансира вноса на фуражно зърно.

Поскъпването на фуражите е много по-сериозен икономически проблем от увеличението на хлебното зърно. Той прогнозира смущения на световните пазари, с които Държавният резерв трябва да се съобрази. Вносът на зърно ще се отрази негативно върху външнотърговския дефицит на България, който и без това надхвърля 2 млрд. лева, каза шефът на БСК.

Според него трябва да се изработи превантивна стратегия за вноса на хранителни продукти. Импортът ще се отрази негативно и на родните предприемачи, които ще трябва да модернизират производството си./БНТ

 AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.