1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на агнета изчаква по-добри цени

Пазарът на агнета изчаква по-добри цени

Средните цени на килограм агнешко месо в гръцките магазини са 7 евро за килограм

 

Месец преди великденските празници българските месокомбинати още не са започнали активната търговия с агнешко месо. Фермерите изчакват по-високи цени, затова сделките са спорадични, обясни Румен Николов, търговски директор на "Месокомбинат Свищов". Предприятието е сред 6-те одобрени кланици за червени меса, които могат да изнасят в страните от Европейския съюз.

Традиционно българските месопреработватели разчитат на пазарите в Италия и Гърция, където пласират най-големи количества. През последните години износителите са реализирали на тези пазари около 8 хил. тона годишно. Средните цени на килограм агнешко месо в гръцките магазини са 7 евро за килограм.

Проблемът през тази година е свързан с припокриването на католическия и източноправославен Великден, което се случва веднъж на 30-40 години. Католиците в други години празнуват седмица преди българите и това позволява на месокомбинатите да не претоварват мощностите си и навреме да изпълнят поръчките за износ и за вътрешния пазар. За да избегнат тези проблеми, търговците ще се опитат да започнат изкупуването по-рано, но фермерите още задържат предлагането.

Първите продажби на малките агънца до 20 килограма са започнали при цени от 3.50-3.60 лв. за килограм живо тегло. По-големите се продават между 3.30 и 3.40 лв. Цените растат с всеки изминал ден и търговците не могат да прогнозират таваните, до които ще стигнат в края на месеца. През миналата година вътрешният пазар е поел около 7 хил. т агнешко месо. Търсенето започва в последните две седмици преди празниците, когато и цените поскъпват с около 60%, обясниха експерти. Сега агнешкото месо се търгува между 7 и 8 лв., докато в началото на април то може да достигне 13 - 15 лв. Ако българските търговци не внесат агнешко месо от трети страни, цените могат да достигнат европейските.

Преди две години в страната са внесени 264 хил. агнета от арабските страни. Годишно в страната се колят малко над 1 млн. агнета. В кланично тегло това представляват 15-16 хил. тона, половината от които се предлагат извън България. Възможно е от тази година румънски компании да започнат търсене на българско агнешко месо. Причината е, че Румъния е поискала 3-годишен преходен период за привеждане на кланиците в съответствие с евростандартите и затова има само 2 одобрени от Еврокомисията предприятия. Въпреки че поголовието от агнета е значително по-голямо от българското, техните компании не могат да търгуват в ЕС./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.