1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на земя във Видинско е особено активен

Пазарът на земя във Видинско е особено активен

Има бум на сделките с ниви заради бедността на собствениците

 

Според брокери от Видин в региона на областта има бум в търговията със земеделски земи. Причината е, че хората по селата са обеднели много и продават на ниски цени някогашните си ниви. Те са рабрали, че не могат да ги обработват, не могат да си купят техника, а ги грози и данък върху земеделската земя. Това ги кара да се разделят с наследствените парчета. Лошото е, че повечето от новите собственици също не ги обработват, явно ги купуват за препродажба, коментират спецалистите по недвижими имоти.

Търговията със земя във региона на Видин е не само с площите около трасето на бъдещия Дунав-мост 2. Земя се изкупува и по границата със Сърбия, и в равнинната част на областта. В общините Грамада, Брегово, около гара Орешец стотици дребни собственици вече са се простили със земята си. Във Видин и по селата на всеки електрически стълб са разлепени обяви за търсене на земя. Те нямат адреси, освен телефони за връзка. Купува се веднага и всякаква - от първа до шеста категория. Някои са обявили и цените - от 140 до 200 лв./дка. Това все пак е повече от цените преди 3-4 години. Тогава нивите вървяха по 50-60 лв./дка. Много от купувачите са анонимни фондове, фирми и отделни прекупвачи. Никой не знае кои са те, с каква цел купуват земите. Областта обаче си остава на едно от първите места в страната по пустеещи земи.

Досега само един фонд се представи публично - "Феър Плей аграрен фонд" . Той е най-големият собственик на земя във Видинско - притежава около 30 000 дка и един голям комплекс в град Грамада. През 2006 г. фондът е обработвал 22 000 дка земя във Видинско. От миналата година прилага интересен проект - земя срещу акции. Собствениците на земя, които му се доверят, получават акции, равни на левовата равностойност на земята им. Нивите се обработват и акционерът може да получи пари от реализацията на продукцията. Така собственикът може да печели от земята си, вместо да търси купувачи за нея. Компанията участва в сесиите на Българската фондова борса, което също улеснява акционерите. Ако пожелаят, те ще могат веднага да продадат акциите си. Пилотният проект миналата година е приложен освен във Видинско и в област Враца. Тогава той се е отнасял само за 50 собственици, през тази година се разраства и практически всеки, който иска да се разпорежда със земята си по този начин, ще може да го направи.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.