1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пенсионери на бунт срещу скъпия хляб

Пенсионери на бунт срещу скъпия хляб

Рекетьори заплашвали с палежи фурнаджии в Стара Загора, ако не вдигнат цените на насъщния

 

Няколкостотин старозагорци, предимно пенсионери, се събраха вчера в централния парк "5 октомври", за да протестират срещу непосилните цени на хляба. Мотото на протестния митинг в Града на липите бе "Никой не е по-голям от хляба".

В Старозагорско, една от житниците на България, противно на всякаква логика насъщният струва много по-скъпо в сравнение с други региони. В Града на липите белият хляб вече гони левчето за 700 грама, а най-масовият "Добруджа" е с 5-10 ст. по-евтин. Две от трите мелници в региона - в Казанлък и в Гълъбово, вече удариха кепенците поради липса на зърно.

Рекетьори от София вдигнаха цените, кълне се един от ораторите на митинга Димитър Пеев. Фурнаджии му признали, че яки момчета от столицата направо им заповядали: "Или вдигате цените, или палим фурните и магазините!"

Шефът на борда на единствената работеща мелница в региона "Загоре" Евгений Жеков даде по-реалистично обяснение. Според него главната причина за шоковото поскъпване на хляба естествено е недостигът на зърно. Той призна обаче, че и старозагорските хлебопроизводители са реагирали късно и са позволили големи количества хлебна пшеница да бъде изкупена от Добруджа и други области, които бяха ударени най-силно от сушата./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.