Кашкавалът ще поскъпва с 2 лева, сиренето с левче, а киселото мляко с около 20 ст. от 2008 г. Прогнозата за 25-процентен скок на цените на млечните продукти направи Михаил Тачев, шеф на Националната асоциация на млекопреработвателите. Причината е в недостига на първокачествено българско мляко. Около 75 на сто от суровината идва от малки стопанства и не отговаря на европейските изисквания, обясни Тачев. След 2008 г. то няма да се изкупува и предприятията ще трябва да внасят суровина от Европа, която е двойно по-скъпа от нашата. Това пък ще бръкне в джоба на хората от селата с около 300 млн. лв. годишно, изчисляват от асоциацията. Те настояват за предоговаряне с ЕС и за тригодишен гратисен период в областта на млекопреработването. Цените на млечните продукти може да се повишат само ако има скок в целия Евросъюз заради недостиг на мляко. Това пък коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. В ЕС обаче има свръхпроизводство. Един литър първокачествено мляко от Германия излиза 25-27 евроцента. Българското се изкупува по 43-50 ст., обясни Зоров./standartnews.com