1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. По пазарите вече очакват българските дини

По пазарите вече очакват българските дини

Засега се търгува продукция, внос от Гърция

 

До дни продавачите по пазарите очакват да се появят български дини. Сега повечето от плодовете с кора са гръцки. Те са по-сочни и по-сладки от българските, по-тънкокори, както и по-продълговати.

След влизането ни в ЕС търговците пътуват спокойно през границата до Гърция и се запасяват с големи количества. На зеленчуковата борса дините се продават по 40 ст./кг, а даже – и по-евтино. На дребно те струват от 50 до 70-80 ст./кг.

В кварталните магазини за плодове и зеленчуци сочният плод върви по 70-80 ст./кг, а на пазарите – 50 ст./кг. В зависимост от вкуса на клиента може да се избира измежду няколко сорта дини. Малките - по 2-3 кг, от Гърция се продават по 2,80 лв./кг. Те са по-скъпи, защото нямат семки. Обикновените гръцки дини са продълговати и струват по 60 ст./кг, но ако клиентът иска да му я разрежат, цената й автоматично скача на 80 ст./кг. В момента

До дни се очаква масово да се появят дини от Петрич и Любимец, твърдят опитни търговци. Преди месец те са продавали дини от Йордания и Сирия. В големите търговски вериги на цената им беше около 2 лв. за кг.

В момента на пазара пъпешите също са предимно гръцки – от 1,20 до 1,80 лв./кг. Заедно с това се продават и плодове от сорта "Медена роса". Тъй като те са най-сладки и сочни, струват от 1,50 до 1,80 лв. за килограм.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.