1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Правят комбини за живо прасе

Правят комбини за живо прасе

Животното се тегли, след като е одрано и изчистено.

 

Хит сред кърджалийци е половинка прасе. Млади мъже масово се "сдружават" тези дни за празничната мръвка. Стават ортаци двама по двама, купуват си живо прасенце, колят го и го делкат наполовина. По около 3-3,20 лв. за килограм излиза трупното месо и далаверата е яка - изчисляват опитни.

Животното се тегли, след като е одрано и изчистено, т. е. само месото. Главата, крачетата, карантии и пр. са бонус за купувачите. Получават ги, без да се теглят предварително. Мъжете носят мръвката вкъщи, запретват ръкави и я разфасоват. После съпругите имат грижата да я пръснат по торбенца и да я пъхнат във фризера.

На далавера сме, защото от главата, крачетата и другите подробности се приготвят разни допълнителни вкусотии - разкрива 30-годишната Петя. От малко месце, бъбреци и други карантии тя направила домашен бахур. Е, вярно, че не бил със съвсем същия вкус, защото по стар обичай касапите изяли черния дроб на хайванчето, след като го разфасовали. Спазен бил целият ритуал, макар и в градски условия. Край огъня мъжете си носели домашно винце в бирени бутилки тип кю-пак, че са по-издръжливи. С тях се сгрявали, докато трае цялата процедура. Инак колячите били професионалисти.

Само за 40 минути грухтящото било усмъртено и разфасовано - разкрива домакинята. Единственият й дерт сега е да изважда пакетчето с месо от фризера сутрин, преди да тръгне на работа. Убедена е, че мръвката за семейната трапеза е осигурена поне за 3 месеца, при това на изключително изгодна цена. Задължително обаче месцето ще се готви с друго. "Глезотии на скара ще си позволим най-много навръх Коледа и Нова година", уточнява Петя.

Далаверата с подялбата на живо животно обаче можели да си позволят само работещи семейства, които при това могат да заделят и вложат накуп около 100-120 лева в изгодната инвестиция./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.