1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Прогнозират 10% увеличение на цената на хляба до края на годината

Прогнозират 10% увеличение на цената на хляба до края на годината

 

До края на годината цената на хляба ще се увеличи с поне 10%, прогнозира във Варна председателят на Федерацията на хлебопроизводителите Димитър Людиев, който ще участва в събрание на регионалния съюз на организацията. Според Иво Бонев, председател на местния съюз, 10 процентното увеличение ще е факт до месец.

Прогнозираното повишаване на цената на насъщния се дължи най-вече на драстичното увеличение на цената на брашното, която през миналата година е скочила с 70 на сто.

В момента цената на тон брашно тип 500 достига 680 лева, а прогнозите са че до края на годината може да стигне 720 лева. Влияние върху цената на хляба оказва и недостигът на работна ръка в този бранш.

"Хората от нашия бранш масово напускат, за да работят в туристическия, или заминават за Европа, където минималната заплата е 1500 евро", заяви Людиев. В момента родните хлебари и сладкари вземат средно около 350 лева.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите заяви още, че тази година в някои райони на страната се очаква 30 – 40% по-слаба реколта. Въпреки това произведената пшеница вероятно ще бъде около 2,5 млн. тона и ще бъде напълно достатъчна, за да не се наложи внос на брашно. Същевременно качеството на произвеждания у нас хляб се повишава и това се дължи най-вече на прецизността на младите хора, каза още Людиев.

50% от хлебопроизводителите в региона, които наброяват около 250, работят в сивия сектор, алармира Иво Бонев. В национален мащаб, фирмите, които не са регистрирани са около 30 на сто, като половината от тях вече са затворени. В курортите край Варна има хотели, в чиито мази се произвеждат хлебни изделия при липсата на каквито и да било хигиенни условия, информира още Бонев. Тези условия на работа са предпоставки за разпространяване на заразни болести, което пък би повлияло изключително негативно на туристическия сезон, каза още председателят на регионалния съюза на хлебопроизводителите и сладкарите. Той информира още, че фирмата, която представлява – "Лагард" си е поръчала 200 тона брашно от Австрия, цената на което с транспортните разходи излиза с около 10 лева по-ниска, а и освен това е по-качествено.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.