Санданско-Петричкият район някога бе един от най-големите износители на плодове и зеленчуци. Днес там обаче масирано навлизат земеделски продукти от съседните държави. Дори за произведеното у нас потребителите са повече от скептични.
"Вкусът е съвсем различен, сега всичко е изкуствено - торове, "навити" домати, берат ги зелени и узряват по пътя, затова нямат вкус. Единствено онова, което произвеждам в моята малка градинка е истинско", коментира 62-годишният Георги Стоименов от Сандански.
Да, доматите не са това, което бяха. Край Сандански и Петрич се използват масово холандски семена. Резултатът от използването им е отличен "търговски вид" и усещане за гума под небцето при консумация.
Производителите се ориентират към вносните сортове, защото добивът им е 10 тона от декар, а българските "дават" 3-4 пъти по-малко.
Качеството на семената обаче разочарова производителите. "Не винаги семената са това, което очакваме. Поради тази причина тази година в оранжерията насадихме не домати, а ягоди. Считаме ги за по-конкурентен продукт към момента", споделя Атанас Туджаров, производител и търговец на плодове и зеленчуци от Сандански.
Холандските домати са и 2 пъти по-евтини, което подлъгва консуматорите. Прочутата българска чушка също изчезва. "Чушките, които предлагам са албански. "Куриоз е - къде е Албания, къде сме ние, плюс това са минали през Солунската борса", с усмивка казва Туджаров.
От Солунска борса местните търговци купуват второ, трето качество зеленчуци, защото цените им са много ниски, а това е, което мотивира хората на купуват. "Старите" български сортове не са лъскави на щанда и се купуват в минимални количества, твърдят търговците.