1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата поевтиня до 300 лева за тон

Пшеницата поевтиня до 300 лева за тон

Търсене на жито няма, цената на хляба остава висока

 

Кризата за хлебна пшеница е преодоляна, а цените на зърното и брашното паднаха драстично през 2004 г. Това отчетоха от Софийската стокова борса. В момента се предлага вносна пшеница на цени около 300 лева за тон (между 190 и 211 долара), обясни шефът на борсата Васил Симов.

Брашното е паднало до 600 лева на тон с ДДС. Въпреки това в момента няма търсене, обясни Симов. Той посочи, че не очаква нова криза на пазара, но и цените няма да се понижат до нивата от началото на миналата година. Тогава тон пшеница се търгуваше на цени от 160 лева за тон.

Опасенията от дефицит на зърно заради слабата реколта рязко оскъпиха житото през юли-август миналата година. Тогава тон хлебна пшеница се продаваше между 240 и 300 лева. Пикът беше през септември, когато цената достигна и до 350 лева за тон, припомни изпълнителният директор на борсата Христо Миленков. Затова се наложи забрана за износ на зърно и отпускане на количества от Държавния резерв. Цените на житото в България следваха движението на котировките на международните пазари, посочи Миленков.

Не очаквам обаче да поевтинее хлябът, а и няма как цените на зърното да се върнат на нивата от началото на 2003 г., категоричен е Васил Симов.

312 млн. лева е оборотът на Софийската стокова борса през 2003 г., отчетоха от ръководството. Това е рекорд в 13-годишната история на борсата, каза Симов./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.