1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата с добри хлебопекарни качества е на изчерпване

Пшеницата с добри хлебопекарни качества е на изчерпване

Наши купувачи вече предлагат 300 лв./т, а чуждестранни търговци 165 евро/т

 

Български търговци наддават за хубава пшеница, за да не допуснат качественото зърно да бъде изнесено. Те предлагат 300 лв./т без ДДС

В същото време международни посредници търся тхлебно зърно с добри хлебопекарни качества и за европейския пазар.

На пристанище Варна се очаква да акостира 25 000-тонен кораб, който ще товари за Европейския съюз. Цената е супер изгодна - 165 евро/т франко пристанище, съобщиха от Съюза на едрите фермери в Добруджа. Мелничарите също зареждали силози и пълнели запаси с добра пшеница от новата реколта. Тази година бяха реколтирани 20% пшеница от I Б група, а останалите 80% се оказа, че са с качество на фуражна пшеница. Хубавата пшеница е на изчерпване, търсенето е по-голямо от предлагането, коментират фермерите. От Европейския съюз търсят и фуражна пшеница, защото е дефицитна. Фирма "Кремер" плаща по 285 лв./т за фураж за износ. На борсата обаче има голямо разминаване между търсене и предлагане.

Котировките "купува" са между 230-235 лв./т без ДДС, а "продава" - по 280-300 лв./т, уточнява председателят на Асоциацията на търговците на зърно Радослав Козарев. Затова няма и сделки.

Според председателя на Асоциацията на хлебарите Георги Попов брашното вече е достигнало 580 лв./т и затова хлябът също трябва да поскъпне с 10 ст. в София и Перник.

В същото време средните цени на хляба паднаха с 15% през миналата седмица. Поевтиняването е главно в Ямбол и Сливен.

Царевицата от тазгодишната реколта държи също високи нива - 230-240 лв./т. Това е с 80 лв. повече от миналата година.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.