1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пуснаха ягоди по 12 лева

Пуснаха ягоди по 12 лева

Плодове и зеленчуци в София се предлагат на много места

 

Пазарите за плодове и зеленчуци със сигурност са най-старите институции на София. Някои от тях са с традиции, идващи още от турско време. Затова и не си приличат един с друг. И по цените, и по външния си облик. Едни от тях приличат на западнали аристократи. Други - на просперириащи млади бизнесмени.
Но както казва народът, за всеки влак си има пътници. Или, ако трябва да перифразираме - всеки пазар си има своите клиенти. Иначе не може и да бъде. Защото просто щяха да фалират.

Плодове и зеленчуци в София се предлагат на много места. Но две от тях са се утвърдили окончателно като антиподи по отношение и на цените, и на самия си външен вид - Женският пазар и Ситняково.

Въпреки усилията на общината пространството между "Екзарх Йосиф", "Георги Кирков", и бул. "Сливница" си остава символ на мръсотия и хаос. Напук на забраните тук-там продължават да се мяркат щайги с мляко или колбаси. А един як чичко, без да се притеснява от всякакви инспектори, подвиква на минувачите: "Хайде на домашната ракия!"

На Женския пазар няма вносни екстри. Предлага се родна стока - репички по 70 ст., лук по 40 ст., бяло пазарджишко зеле по 40 ст., петричко - по 45 ст. Доматите са на 2,40, краставиците на 2,80-3 лв. "Дълга зима бе, продължаваме да палим отоплението на оранжериите" - обясняват цената продавачите. Макар нищо да не доказва, че те са и производители.

Поносими са и цените на плодовете. Родното киви от Петрич е на 1 лв. - колкото и мандарините. Цените на фъстъците пък вече с години са се "заковали" на 3 лева. Ако имате нужда от витамини, а джобът ви е съвсем отънял, може да си купите ябълки и по 40 ст. кг. По толкова се продават айванлията и карастоянка.

Сред това нашенско изобилие бие на очи самотна сергия с тропически плодове. Средни по размер ананаси се продават по три лева броя, мангото - по 1,50. Продавачът, добре "опакован" против студа, е позадрямал поради липса на клиенти.

Съвсем друга е картината в пазара на квартал Ситняково. Човек има чувството, че се е телепортирал някъде в Западна Европа - чисто и подредено е почти като в аптека. Цените също са европейски. Ягоди за 12 лева, грозде за 11 лв., дини и пъпеши и огромни черни сливи за по 10. Ананасът се продава на килограм срещу 8 лева. Крушите от Китай са по 3,50 лв, но и има и италиански за по 6 лева. Толкова струва и папаята. Върхът на лукса обаче са минидоматчета от сорта чери, които се продават по 2,50 лева. Но не килограмът, а броят. И дори същите родни фъстъци и зеле тук са една четвърт по-скъпи отколкото на Женския пазар.

"Всичко е внос бе, брато, как да е по-евтино?", обясняват цифрите на етикетите продавачите." Ей го на ананаса, пътувал е чак от Америка!" Без да се уточнява за коя Америка става въпрос - Северна или Южна. Но признават, че не само районът е "баровски", но и че идват паралии от цяла София. Затова и не остават без клиенти./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.