1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Регистрираните тържища имат по-голям шанс да получат необходимото финансиране по САПАРД

Регистрираните тържища имат по-голям шанс да получат необходимото финансиране по САПАРД

Отпада лицензът за борси и тържища

 

Комисията по стоковите борси и тържища вече ще регистрира и пазарите, където производителите на плодове и зеленчуци директно излагат продукцията си, съобщи шефът на комисията Христо Миленков. Предложението е записано в промените към Закона за стоковите и борси и тържища, които правителството отложи за гласуване тази седмица.

По сега действащия закон комисията лицензираше само стоковите борси и тържищата. С гласените изменения лицензионният режим преминава в регистрационен, което значително ще облекчи процедурите при издаване на необходимите документи. Самата регистрация на тържищата на производителите пък се въвежда, за да могат фермерите да бъдат субсидирани по програма САПАРД. Тези проекти разполагат с ресурс от 50 млн. лв., който може да бъде усвоен до три години.

Според финансовите условия на програма САПАРД лицензираните тържища набират повече точки и имат по-голям шанс да получат необходимото финансиране, припомни Миленков. Самото обединение на малките производители е решаващо при пласмента и договарянето на изкупните цени на продукцията им. Преобладаващата част от земеделската продукция в Европа се търгува на тържища и е редно в оставащата половин година българските фермери да променят системата си за реализация на продукцията, предупреждават експерти. В момента големите вериги като "Метро" и "Била" предлагат само вносни плодове и зеленчуци, защото българските нямат необходимите сертификати и не са изтъргувани чрез тържищата. Законът за храните задължава институциите да провеждат първичния контрол за качеството на плодовете и зеленчуците точно по пазарите на едро. Затова се налагат и промените в закона за тържищата, поясни още Миленков.

Готовност да получат регистрация на този етап имат тържищата в Хасково, Първомай и Йоаким Груево. Ако законовите промени се въведат до месец, създаването на тържища може да набере скорост, предвиждат експерти.

Едва 60 на сто от хранителните стоки в момента минават през лицензираните тържища, сочи статистиката на комисията. Проверки на експертите по складовете на едро показали, че в цялата страна лицензираните тържища са 72, но още толкова са незаконните. Досега комисията е наложила 165 акта за 1.5 млн. лв., но голяма част от глобите не са събират поради високите санкции, обясни Миленков. По сега действащите правила глобите за незаконната търговия се движат от 400 до 3500 лв. Затова в промените към закона се предлагат те да бъдат намалени.

Инспекторите от комисията досега са затворили 10 незаконни складове на едро, след които това в Сандански, "Зимница" и др. Много от тях обаче впоследствие са подали документи за лицензиране и вече действат законно. Инспекторите от комисията засилват и контрола върху храните, тъй като на незаконните пазари често се търгуват консерви от гъби, плодови сокове и детски храни, произведени в гаражи и незаконни цехове, обясни още Миленков.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.