1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Рискът да се купи храна с изтекъл срок на годност е постоянен

Рискът да се купи храна с изтекъл срок на годност е постоянен

Необходими са промени в нормативната уредба

 

Санитарни инспектори, пожелали анонимност, предупреждават, че в супермаркети от големи вериги се предлагат храни с изтекъл срок на годност, като им се сменят етикетите. На залежалата стока се слага нова опаковка, като срокът й на годност се удължава. Така храна, която е трябвало да бъде бракувана, се продава на цени за първокачествен продукт.Тази порочна практика се прилага предимно при вакуумирани колбаси, шоколади, чипсове, кроасани, сандвичи, енергийни и разтворими напитки, натурални сокове, газирана вода, екосода, цитрон, прах за пране, детски пудри и шампоани и др. Особено опасно е да се консумират салати в опаковки, чийто срок на годност е изтекл, предупредупреждават експерти. Те твърдят, че дори старият хляб се натрошава и се смесва с новото тесто. Затова често новозакупеният хляб има няколко цвята.

Сигурен индикатор, че определена стока е залежала е, ако нейният етикет не може да премине през машината за разчитане на баркода, твърди опитен продавач. Ръкописният надпис и набръчканият етикет също е сигнал, че вероятно храната е стара.

Правим непрекъснати проверки в супермаркетите за качеството на храните, съобщи д-р Виолета Демирева от столичната инспекция за опазване на общественото здраве твърди, че постоянно се правят проверки, но инспекторите могат да разопаковат дадена стока, само ако има конкретен сигнал, който не е анонимен.

Според нейни колеги предлагането на залежалите стоки ще продължи, докато не се променят законите, съгласно които в момента контролът върху качеството на храните е оставен основно на съвестта на производителите и търговците

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.