1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия премахва преференциите за наши храни

Русия премахва преференциите за наши храни

Митото е било с 20 % по-ниско, но не е стимулирало износа ни

 

България и Румъния са изключени от списъка на държавите, които ползват преференции при търговията си с Русия, съобщи информационната агенция "Прайм ТАСС". Държавното постановление е подписано на 22 март т.г.и ще влезе в сила 90 дни след обнародването му.

Схемата за преференции, прилагани от Руската федерация спрямо България и Румъния, е действала от 1994 г. След присъединяването на двете страни към Европейския съюз за тях ще важат същите търговски правила, които са валидни за държавите от Общността. Според експерти, очаквало се е решението да влезе в сила в началото на т.г., но вероятно от руската страна са изчакали, за да могат търговците да преоформят старите си договори.

Преференциите засягаха част от хранителните стоки и някои лекарствени средства, чийто износ е бил предимно в насипно състояние. Митото за тези стоки е било с 25% по-ниско. Най-силно ще бъде засегната консервната ни промишленост, която е експортирала с по-ниско мито само ябълкови сокове и стерилизирани краставички. През последните няколко години обаче индийски консерви с корнишони почти са залели руските пазари, тъй като Индия ползва аналогични търговски преференции, обясниха експерти.

Според наши специалисти от Министерството на икономиката и енергетиката, преференциите не са стимулирали особено силно износа на консерви, затова и отпадането им от облекчения режим няма да се отрази значимо на търговския баланс. България изнася за Русия основно вино и цигари, които не попадат в списъка с преференциални стоки.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.