От сряда се вдига цената на хляба в София с 10 ст. за килограм, съобщи в понеделник председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.
Вероятно в магазините цената на хляба ще е по-висока, допълни той.
Реално обаче поскъпването ще зависи от разфасовката на самуните, които се предлагат на различни грамажи.
Най-масовият заводски хляб "Добруджа" се продава в София на цени между 50 и 60 ст. за килограм. Той обаче е с изключително ниско качество.
Причината за увеличението на хляба е повишаването на цените на брашното. На едро цената на тон от суровината достигна 580 лв., а в търговската мрежа пакет брашно от килограм се продава за 80 ст. Според представители на отрасъла това е заради лошото качество на пшеницата от тазгодишната реколта и повишението на цената на хлебното зърно на борсите.
В много други градове на страната хлябът вече поскъпна с около 10 стотинки, като прогнозите на всички браншови организации на хлебопроизводителите са, че до Нова година самунът ще стане 1,20 лв. за килограм./mediapool.bg