1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. С 15-20 % повече ще струват разходите за отглеждането на един декар пшеница от реколта 2011

С 15-20 % повече ще струват разходите за отглеждането на един декар пшеница от реколта 2011

Семената за сеитба остават с непроменени цени

Средно с 15-20 % повече ще струват разходите на зърнопроизводителите за отглеждането на един декар пшеница от реколта 2011. Причината са по-високите цени на дизела и на торовете в сравнение с миналата есен. Семената за сеитба остават с непроменени цени.

Председателят на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), посочи, че средно един декар с пшеница се отглежда за около 85-105 лв. – в зависимост от потенциала на почвата и вида на технологията на производството. Тази есен и дизелът, и торовете са по-скъпи от миналата година –средно с 20 %, което ще оскъпи и отглеждането на пшеницата. Производството на торове е пряко зависимо от цената на природния газ, който се повиши от 1 юли с близо 25 %. Един тон от масовите торове варира между 450 до 800 лв. без ДДС, а дизелът на дребно е 2,30 лв. за литър, докато миналата година по това време е струвал 1,80 лв.

Според Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители, тази есен подготовката на площите за сеитба става доста по-трудно, заради падналите поройни валежи през лято и последвалата суша. Фермерите обикновено сеят от 25 септември до 20 октомври.

За новата есенна кампания по засяването на пшеницата Добруджанският земеделски институт е предвидил 2000 тона семена. Цената е 73 ст. за кг, съобщи ст.н.с. Николай Ценов, зам.-директор на Добруджанския земеделски институт - Генерал Тошево.

В последните две години Програмата за развитие на селските райони се отразява благоприятно за увеличаването на обработваемите площи в страната, смята Ангел Вукодинов. Същото се отнася и за директните европейски субсидии за отглеждане на единица площ. Така намаляват необработваемите площи в страната. От друга страна обаче конюнктурата през 2008 и 2009 г. е такава, че пазарът на пшеницата е по-неблагоприятен, а енергийните култури като рапица и слънчоглед - все по-атрактивни. Преди две години площите с рапицата са били около 900 000 дка, а миналата година са се увеличили значително на 1,7 млн. дка. Освен това тази година рапицата се е изкупувала за 550-600 лв. на тон, което гарантира и добър доход на фермерите.

Според Вукодинов, увеличението на цените на пшеницата тази година е инцидентно, заради забраната за износ на зърно от Русия и Украйна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.