1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Създаваме интервенционна агенция

Създаваме интервенционна агенция

Тя ще бъде задължена да изкупува цялото количество зърно в страната и отговаря на минималните изисквания за качество

 

Държавата трябва да започне да регулира зърнения пазар в България като осъществява интервенция, тоест намеса на него, след присъединяването ни към Европейския съюз през 2007 год. Това съобщават от отдел "Интеграционна политика" на Министерството на земеделието и горите. За целта трябва да бъде създадена интервенционна агенция до 2006 год., която ще работи с пари от Брюксел.

Интервенционната агенция ще бъде задължена да изкупува цялото количество зърно в страната и отговаря на минималните изисквания за качество. Производителите ще избират дали да продадат своето зърно за интервенция, или да го продадат на пазара, ако цената там е по-изгодна. След като продукцията бъде изкупена от агенцията, тя става собственост на Европейския съюз, а България ще носи отговорност за качеството и наличността му в специално определените за тази цел зърнохранилища и силози.

Както вече стана известно преди два месеца повече от 20 000 тона от зърното, съхранявано в складовете на "Държавен резерв и военновременни запаси", е било извадено оттам под различни предлози, преработено на брашно, или изнесено зад границата. Това са направили различни фирми, близки до една или друга партия. Тази година, за да успокои зърнения пазар, държавата внесе зърно и разреши безмитния внос на брашно. Пазарът на зърно се успокои и цената на хляба престана да се повишава. Чак тогава стана ясно, че мелничарите са държали в складовете си 150 000 тона хлебна пшеница, но не ги били "попитали" имат ли жито. Така, че и в пазарната икономика, регулиращата роля на държавата си остава като коректив на нелоялната конкуренция и стремежът към монополизъм./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.