1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Селскостопанското изложение в Плевен издига икономическия имидж на града

Селскостопанското изложение в Плевен издига икономическия имидж на града

Чуждестранни търговци ще договарят българския пчелен мед

 

Над 100 фирми от страната и Европа са заявили участието си в Петото международно изложение-договаряне "Пчеларство и растениевъдство - Плевен 2007", което ще се състои на 9 и 10 февруари в залата на художествената галерия "Илия Бешков" в Плевен. През тази година то ще премине под патронажа на областния управител Цветко Цветков, съобщи Чавдар Велинов, съорганизатор на проявата. Той каза още, че подобни форуми издигат Плевен като значим икономически и културен център, особено сега във връзка с номинацията на града в надпреварата за избора му на водещ за Северозападния планов район.

По време на изложението ще бъдат представени последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар. Амбицията на "Партнерс експо" събитието да се превърне в средище за договаряне между производители и търговци от различни страни в Европа. Специализирана литература по пчеларство и растениевъдство ще бъде на разположение на изложителите и гостите на форума.

Основни проблеми на производителите на пчелен мед, както и на растениевъдите, се оказват реализацията на продукцията, забавянето на договорите, както и наличието в системата изкупуването на фирми фантоми, обясни Васил Палазов, председател на областния съюз на пчеларите в Плевен. Той съобщи, че на територията на региона работят над 3500 пчелари, които отглеждат около 60 000 пчелни семейства, което представлява голяма социална група с незадоволителни доходи от бизнеса. В момента в България цените за килограм мед варират от 1,80 до 2,20 лв., а над 100 т мед в региона чакат своята реализация. Тревожен факт е, че консумацията полезния продукт в страната намалява. Тя е около 300 грама на човек годишно, докато в ЕС тя достига 3 кг.

На базата на тези данни "Партнерс експо" си поставя за цел да подпомогне продажбите на мед на дребно, за да може да се стабилизира браншът. На февруарското изложение се очакват търговци от Гърция, Украйна, Македония, Румъния и Сърбия, които изкупуват българския мед в големи количества заради доказаното му високо качество. Свои представители на форума ще изпратят Франция, Англия, Италия, Дания и други.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.