1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ще се преговаря с Украйна за внос на пшеница

Ще се преговаря с Украйна за внос на пшеница

 

Освен за вноса на 200 хил. тона царевица министърът на земеделието Нихат Кабил ще преговаря с украинския си колега Юрий Мелник и за покупката на 50 хил. тона пшеница, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието.

Визитата беше уговорена при срещата на двамата министри по време на международното изложение в Берлин "Зелената седмица". Министър Кабил ще отпътува за Киев следващия понеделник, където ще представи официално искането за участие в търговете за експорт на царевица и пшеница от държавния резерв. Украинското правителство беше наложило забрана върху износа до края на януари. В търговете участват търговци, с които български браншови съюзи вече имат предварителна уговорка за внос на фураж, припомниха експерти.

Заради слабите добиви на зърно през миналата година тази пролет семената за посев също ще поскъпнат с 15 до 20 на сто, съобщиха експерти от семеизпитвателните станции и институти. Традиционно от декар царевица се получават между 450 и 550 килограма семе, но лошите климатични условия са поразили и тези посеви, въпреки че за разлика от останалите те се напояват, обясниха експерти. В резултат сортовите станции са произвели с до 20 на сто по-малко продукция.

Заради миналогодишната суша тази пролет селекционерите няма да предлагат семена за ечемик, фасул и грах, са съобщили експерти от добруджанския земеделски институт. Слаби са добивите и при хибридния слънчоглед. Институтът в Добрич ще пусне на пазара само един хибрид "Сан Лука" плюс няколко сорта от така наречените родителски линии. В плодородни години добивите от хибрида "Сан Лука" достигат 400 кг от дка, но миналото лято те са намалели с до 25%, обясниха експерти. Килограм слънчогледово семе от родителските линии ще се продава по 130 лв., докато хибридното семе ще бъде с 20 на сто по-скъпо.

Анализите на министерството на земеделието сочат, че площите с пролетници тази година няма да намаляват. През последните две години се обработваха около 3 милиона декара с царевица, а със слънчоглед - между 6 и 7 млн. дка. Използването на слънчогледа като алтернативна енергийна суровина повиши цените на международните пазари и това засили интереса към нейното производство. Докато през 2004 г. в страната бяха засети около 5 млн. дка семе, през 2006 и 2007 г. увеличението беше значително - с близо 2 млн. дка. Благоприятните климатични условия през зимата и падналите снегове дават основание за добра реколта, затова площите няма да намаляват, твърдят експерти./pazari.dnevnik.bg

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.