1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Скъпото месо вдигна инфлацията в Китай до 3,4 процента през май

Скъпото месо вдигна инфлацията в Китай до 3,4 процента през май

 

Китайската инфлация е достигнала през май най-високото си равнище през последните над две години, подхранвана от повишаващите се цени на свинското месо и други храни, съобщи днес правителството.  
Правителство изрази безпокойство от възможността икономическият бурен растеж в страната, който достигна 11 процента през тази година, да ускори опасно, от политическа гледна точка, темпото на инфлацията. Официално заложената стойност за инфлацията през тази година е 3 процента. А потребителските цени са се повишили с 3,4 на сто през май, сочат данни на правителствената статистическа служба. Това е тай-високото равнище на инфлацията от отчетените 3,9 на сто през февруари 2005 година.
   
Цените на храните са скочили с 8,3 на сто с годишно натрупване през май, което е нарастване спрямо повишението им със 7,1 на сто през април.
   
Поскъпването на храните е особено чувствителен въпрос, защото то би се усетило по-силно в бедната вътрешна част на страната, където стотици милиони китайци останаха извън обсега на икономическия бум в страната, започнал преди 20 години./bgnewsroom.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.