1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Слаба реколта от есенниците в Монтанско

Слаба реколта от есенниците в Монтанско

 

Средният добив от пшеницата в Монтанско ще е най-много 160 килограма от декар, а от ечемика - 120 кг/дка, прогнозираха в първите дни на жътвата в региона специалистите от Областната земеделска служба в Монтана. При първите ожънати площи с ечемик добивите не надхвърлиха 100 килограма.

Причина за слабата реколта е продължителното засушаване през пролетта и топлото време през зимата, довело до преждевременно развитие на есенниците и поява на вредители в нивите. Дъждовете, паднали през втората половина на месец май и началото на юни, няма да окажат положително влияние на пшеницата и ечемика, а само на царевицата и слънчогледа, заявиха от земеделската служба.

Изпълнителният директор на Българската земеделска камара Пламен Младенов, който отглежда 28 000 декара зърно край ломското село Мокреш, съобщи, че добивите от пшеницата и ечемика през тази година ще паднат под 100 килограма от декар. Той каза, че е направил разход от 70 лева за декар, който би се покрил при добив от 370 - 400 кг/дка. Обещаните компенсации до 45 лева на декар няма да са достатъчни, а и има много условия за получаването им. Дори и да бъдат дадени средства, то зърнопроизводителите ще ги получат чак през месец ноември, когато ще е късно за есенна сеитба, коментира Младенов./bgsever.info

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.